Czy Dicortineff wystarczy na zapalenie ucha?

Dicortineff zawiera deksametazon, który jest silnym kortykosteroidem stosowanym w leczeniu stanów zapalnych, takich jak astma, alergie, choroby skóry i zapalenia stawów. Jednakże, w przypadku zapalenia ucha, Dicortineff może nie być wystarczający jako jedyny lek. W przypadku zapalenia ucha, Dicortineff może być stosowany jako lek uzupełniający, który pomaga zmniejszyć obrzęk, ból i zaczerwienienie w okolicy ucha. Jednakże, w większości przypadków nie jest to jedyny lek stosowany w leczeniu zapalenia ucha.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dicortineff/czy-dicortineff-wystarczy-na-zapalenie-ucha

Czy ktoś z was stosował Dicortineff na zapalenie ucha? Mam zapalenie ucha zewnętrznego, boli mnie i piecze, a lekarka przepisała mi te krople. Powiedziała, że pomogą na stan zapalny, ale trochę się boję, bo słyszałam, że kortykosteroidy mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc, jak to nie jest dobrze dobrane. Czy ktoś miał takie doświadczenie?

@Sobczyk ja stosowałam Dicortineff na zapalenie ucha zewnętrznego rok temu i u mnie akurat pomógł. Dołączam zdjęcie fragmentu ulotki, bo tam widać, że to jest lek złożony — ma w składzie antybiotyki, czyli neomycynę i gramicydynę, oraz glikokortykosteroid, czyli fludrokortyzon. W ulotce jest też napisane, że działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwuczuleniowo, łagodzi świąd, pieczenie i zmniejsza obrzęk. Czyli dokładnie pod takie objawy, jakie ja wtedy miałam.

U mnie zaczęło się od pieczenia i bólu w uchu, potem doszło takie uczucie obrzęku w przewodzie słuchowym. Nawet jak kładłam się na poduszce po tej stronie, to mnie drażniło. Lekarka przepisała mi Dicortineff i też miałam obawy, bo jak zobaczyłam w ulotce, że jest tam steryd, to od razu zaczęłam się zastanawiać, czy to nie za mocne krople.

Zaczęłam stosować i po około dwóch dniach poczułam pierwszą wyraźną ulgę. Nie było tak, że po jednej dawce wszystko zniknęło, ale ból zaczął się wyciszać, mniej piekło i ucho nie było już takie tkliwe. Najgorszy był moment samego zakraplania, bo przez chwilę miałam wrażenie, że krople szczypią albo nasilają dyskomfort, ale po chwili to przechodziło.

U mnie całość uspokoiła się mniej więcej po tygodniu. Najpierw zmniejszył się ból i pieczenie, potem dopiero zeszło uczucie obrzęku i zatkania. Więc z mojego doświadczenia — Dicortineff może pomóc przy zapaleniu ucha zewnętrznego, ale poprawa raczej przychodzi stopniowo, a nie natychmiast.

Tylko trzeba pamiętać, że to nie są zwykłe krople „na każde ucho”. Skoro zawierają antybiotyki i steryd, to mają sens głównie wtedy, kiedy rzeczywiście jest stan zapalny i podejrzenie infekcji bakteryjnej. Mojej sąsiadki syn też miał kiedyś przepisany Dicortineff, ale u niego nie było takiej poprawy i potem zmieniali leczenie, bo problem okazał się inny. Także wszystko zależy od przyczyny zapalenia.