Czy Dicortineff pomaga na katar?

Dicortineff może być stosowany w leczeniu niektórych przypadków kataru, zwłaszcza gdy katar jest spowodowany stanem zapalnym błony śluzowej nosa. Składnik fludrokortyzon, będący glikokortykosteroidem, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, co może przyczynić się do złagodzenia objawów kataru.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/dicortineff/czy-dicortineff-pomaga-na-katar

Od tygodnia męczy mnie straszny katar, ale to już nie jest zwykły katar, tylko takie coś, że mam gęstą, żółto-zieloną wydzielinę, a nos zatkany tak, że ledwo oddycham. Czuję też ciśnienie w zatokach, a głowa mi pęka. W domu znalazłam krople Dicortineff, które kiedyś dostałam na zapalenie ucha. Pomyślałam, że może mogłabym spróbować je do nosa, bo w końcu to jest antybiotyk i kortykosteroid. Co myślicie? Ktoś używał tego w taki sposób? Czy to w ogóle bezpieczne? W ulotce nic o tym nie ma, ale w internecie piszą, że można stosować na katar ropny. To ja już nie wiem.

Miałam podobną sytuację z moim dzieckiem. Lekarz przepisał nam Dicortineff na zatkany nos, tłumacząc, że jeśli przyczyną jest stan zapalny, to lek będzie skuteczny. Dicortineff zawiera substancje o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz dwa antybiotyki o działaniu przeciwbakteryjnym. Ważne jest, aby stosować go zgodnie z zaleceniami lekarza. Dodatkowo, doraźnie podawałam dziecku spray donosowy z ksylometazoliną, co pomogło w udrożnieniu nosa.