Czy Doreta ma działanie przeciwzapalne?

Doreta nie ma działania przeciwzapalnego, ponieważ jej składniki – tramadol i paracetamol – działają głównie przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, ale nie wpływają bezpośrednio na proces zapalny w organizmie.

Tenmat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/doreta/czy-doreta-ma-dzialanie-przeciwzapalne

Od kilku lat zmagałem się z chorobą reumatyczną, która powodowała poranne bóle stawów. Mój lekarz przepisał mi niedawno Doreta, aby pomóc w leczeniu moich dolegliwości. Mimo to, ból i dyskomfort wciąż były obecne, co skłoniło mnie do zastanowienia się, czy mogę bezpiecznie łączyć to leczenie z przyjmowaniem leków przeciwzapalnych, które wcześniej stosowałem. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia?

@Redzio Ja też mam problemy ze stawami i brałem Doretę. Można ją łączyć z lekami przeciwzapalnymi, ale lepiej upewnić się u lekarza, żeby nie przesadzić z obciążeniem żołądka. U mnie takie połączenie działało spoko, ale zawsze pilnowałem dawek i brałem coś na ochronę żołądka, jak np. IPP. Jak się zastanawiasz, to lepiej zapytać swojego lekarza – każdy przypadek jest trochę inny.