Doreta, będąca połączeniem tramadolu i paracetamolu, może wywoływać działania niepożądane związane z układem pokarmowym, ale w porównaniu z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (NLPZ), takimi jak ibuprofen czy aspiryna, jest mniej szkodliwa dla żołądka. NLPZ często podrażniają błonę śluzową żołądka, co może prowadzić do poważniejszych problemów, takich jak wrzody żołądka czy krwawienia. Doreta działa inaczej, ale mimo to, może powodować pewne nieprzyjemne skutki uboczne w układzie pokarmowym.
Cześć, od maja zmagam się z bólami. Na początku przyjmowałem sporo środków przeciwbólowych oraz różne niesteroidowe leki przeciwzapalne (Voltaren, Naproxen). Po zażyciu naproksenu rozwinąłem zapalenie błony śluzowej żołądka, które trwało około miesiąca. Od ostatnich czterech tygodni moje samopoczucie żołądkowe poprawiło się o 95%. Mogę codziennie pić kawę i czasami zjem pizzę. Niestety, ból pleców wciąż nie ustępuje i dzisiaj szczególnie daje mi się we znaki. Mam pytanie:
Czy Doreta jest łagodna dla żołądka? Po tym, co przeszłem z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, nie zamierzam ich już nigdy więcej stosować.
@Roman Tak, Doreta jest łagodniejsza dla żołądka niż leki takie jak Voltaren czy Naproxen. Sam mam wrażliwy żołądek i nigdy nie miałem po niej problemów, nawet jak brałem ją przez dłuższy czas. Jeśli Twój żołądek już doszedł do siebie, to raczej nie powinno być problemu.