Czy Doreta może być stosowana na ból zęba?

Doreta, łącząca tramadol i paracetamol, może być stosowana w leczeniu bólu zęba, zwłaszcza gdy ból jest umiarkowany lub silny. Działanie tramadolu jako opioidu i paracetamolu jako leku przeciwbólowego może przynieść ulgę w bólu, jednak należy pamiętać, że Doreta nie ma działania przeciwzapalnego. W przypadku bólu zęba, często związanym z zapaleniem dziąseł, nerwów czy miazgi, leki przeciwzapalne, takie jak ibuprofen, mogą być bardziej skuteczne, ponieważ działają bezpośrednio na przyczynę stanu zapalnego.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/doreta/czy-doreta-moze-byc-stosowana-na-bol-zeba

Cześć, od wczoraj mam masakrę z zębem – coś mnie złapało i cały policzek mi pulsuje. W domu znalazłem Doretę, która została mi po kontuzji, i zastanawiam się, czy to w ogóle pomoże na taki ból.

Ooo, znam ten ból! Miałem podobnie z ósemką, jak się zaczęła wyrzynać. Nie miałem wtedy nic innego w domu, tylko Doretę, więc wziąłem, bo już mnie nosiło z bólu. Powiem tak – działa, ale to nie jest cud. Po około pół godziny poczułem, że ból trochę zelżał i przestałem czuć to „pulsowanie” w zębie, ale wciąż wiedziałem, że coś jest nie tak. U mnie efekt utrzymał się może 5–6 godzin, a potem wszystko wróciło.

Nie wiem, jak u Ciebie, ale pamiętam, że ząb bolał mnie tak, że nawet zimna woda na policzku była ulgą. Po Dorecie mogłem przynajmniej na chwilę zasnąć i przetrwać do rana, ale jak masz coś poważniejszego, to raczej będzie tylko chwilowe. Przy bólu zęba to jednak zawsze czuć, że coś tam siedzi, nawet jak środek działa. Trzymaj się, wiem, jakie to męczące!