Czy Doreta może być stosowana na ból zęba?

Doreta, łącząca tramadol i paracetamol, może być stosowana w leczeniu bólu zęba, zwłaszcza gdy ból jest umiarkowany lub silny. Działanie tramadolu jako opioidu i paracetamolu jako leku przeciwbólowego może przynieść ulgę w bólu, jednak należy pamiętać, że Doreta nie ma działania przeciwzapalnego. W przypadku bólu zęba, często związanym z zapaleniem dziąseł, nerwów czy miazgi, leki przeciwzapalne, takie jak ibuprofen, mogą być bardziej skuteczne, ponieważ działają bezpośrednio na przyczynę stanu zapalnego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/doreta/czy-doreta-moze-byc-stosowana-na-bol-zeba/

Cześć, od wczoraj mam masakrę z zębem – coś mnie złapało i cały policzek mi pulsuje. W domu znalazłem Doretę, która została mi po kontuzji, i zastanawiam się, czy to w ogóle pomoże na taki ból.

Ooo, znam ten ból! Miałem podobnie z ósemką, jak się zaczęła wyrzynać. Nie miałem wtedy nic innego w domu, tylko Doretę, więc wziąłem, bo już mnie nosiło z bólu. Powiem tak – działa, ale to nie jest cud. Po około pół godziny poczułem, że ból trochę zelżał i przestałem czuć to „pulsowanie” w zębie, ale wciąż wiedziałem, że coś jest nie tak. U mnie efekt utrzymał się może 5–6 godzin, a potem wszystko wróciło.

Nie wiem, jak u Ciebie, ale pamiętam, że ząb bolał mnie tak, że nawet zimna woda na policzku była ulgą. Po Dorecie mogłem przynajmniej na chwilę zasnąć i przetrwać do rana, ale jak masz coś poważniejszego, to raczej będzie tylko chwilowe. Przy bólu zęba to jednak zawsze czuć, że coś tam siedzi, nawet jak środek działa. Trzymaj się, wiem, jakie to męczące!

Czy brać Doretę na ból zęba po usunięciu ósemki? Cześć, mam pytanie, bo jestem po usunięciu ósemki i ból nadal mocno dokucza. Na razie reaguje na Ibuprom, ale nie wiem, jak długo taki ból może się utrzymywać po wyrwaniu zęba i kiedy powinno się zacząć martwić. Wrzucam też zdjęcie usuniętego zęba, bo zastanawiam się, czy ten korzeń powinien tak wyglądać. Mam wrażenie, jakby coś mogło się ukruszyć albo zostać w środku, ale nie wiem, czy to tylko moje przewrażliwienie po zabiegu.

Zaczęłam się też zastanawiać, czy przy takim bólu ma sens Doreta na ból zęba, czy to już przesada, skoro zwykły ibuprofen jednak trochę działa. Nie chcę brać mocniejszego leku bez potrzeby, ale z drugiej strony ból po ósemce potrafi naprawdę wymęczyć, szczególnie kiedy pulsuje, promieniuje do ucha albo nie daje spać. Czy ktoś z Was brał Doretę po usunięciu ósemki albo przy mocnym bólu zęba? Pomogła bardziej niż ibuprofen? I jak długo bolało Was po ekstrakcji?

Jeśli po usunięciu ósemki ból długo się utrzymuje i nie słabnie, to nie zawsze chodzi o to, że „za słabe tabletki”. Czasem problemem jest to, że skrzep nie wytworzył się prawidłowo albo coś dostało się do zębodołu. Wtedy nawet Doreta może tylko trochę przytłumić ból, ale nie rozwiąże przyczyny. Przy takim bólu często potrzebne jest oczyszczenie miejsca po zębie i założenie opatrunku.

U mnie po dwóch usunięciach prawie nie bolało, a przy kolejnej ósemce bolało dobę i przeszło. Każdy reaguje inaczej, a ósemki potrafią być dużo trudniejsze niż zwykłe zęby. Jeśli Ibuprom pomaga, to ja bym nie wskakiwała od razu w Doretę, chyba że ból jest naprawdę mocny i nie da się spać ani normalnie funkcjonować.

Po ósemce potrafi boleć nie tylko samo miejsce po zębie, ale też głowa, ucho, szczęka i okolica skroni. U mnie ból promieniował tak, że miałam wrażenie, że boli pół twarzy. Doreta może pomóc na silniejszy ból, ale jeśli ból narasta albo jest pulsujący, to trzeba sprawdzić, czy nie zrobił się suchy zębodół.

A skąd masz tę ósemkę na zdjęciu? Dentysta Ci ją oddał po wyrwaniu? Pytam, bo sam wygląd korzenia nie musi od razu oznaczać, że coś zostało w środku. Przy ósemkach korzenie bywają dziwnie zawinięte. Bardziej patrzyłabym na to, jak wygląda rana i czy ból z dnia na dzień maleje.

Mnie po chirurgicznym usunięciu ósemki bolało prawie dwa tygodnie. Bolała szczęka, ucho, nawet okolica nosa. W końcu przeszło, ale pierwsze dni były naprawdę ciężkie. Dorety nie brałam, tylko mocniejsze przeciwzapalne, ale przy takim bólu rozumiem, że ktoś pyta o coś silniejszego.

Ząb jak ząb, ale po opisie bardziej pasuje mi suchy zębodół albo problem ze skrzepem. To boli okropnie i zwykłe przeciwbólowe często działają słabo. Doreta może przytłumić odczuwanie bólu, ale jeśli w zębodole jest jedzenie albo nie ma skrzepu, to samo się raczej nie naprawi. Po usunięciu zęba zwykle po 2–3 dniach powinno być stopniowo lepiej, a nie gorzej.

Miałaś robione RTG przed usunięciem? Przy ósemkach to ważne, bo dentysta powinien widzieć, jak są ułożone korzenie. Jeśli boisz się, że coś zostało, to zdjęcie kontrolne może to wyjaśnić. Sama Doreta nie odpowie na pytanie, czy fragment korzenia został w środku.

Trochę mnie dziwi, że oddali ząb, bo zwykle traktuje się to jak odpad medyczny, ale widocznie różnie bywa. Natomiast po samym zdjęciu ciężko ocenić, czy coś się ukruszyło. Jeśli ból jest mocny mimo leków, to nie skupiałabym się na pamiątce, tylko na tym, czy zębodół dobrze się goi.

Miałam usuwane wszystkie cztery ósemki i jedna też miała dziwnie zawinięty korzeń. Wyglądało to strasznie, ale nic nie zostało w środku. Przy takich zębach wygląd korzenia może być naprawdę nietypowy. Jeśli masz silny ból, to bardziej podejrzewałabym problem z gojeniem niż sam kształt zęba.

Dla mnie to brzmi jak suchy zębodół. Wtedy ból bywa bardzo silny, promieniuje i zwykłe tabletki pomagają tylko na chwilę albo wcale. Doreta może zmniejszyć ból, ale przy suchym zębodole kluczowe jest oczyszczenie i opatrunek, bo inaczej można się męczyć kilka dni bez sensu.

Ja jestem tydzień po usunięciu siódemki i jeszcze trochę ćmi, ale najgorszy ból już minął. U mnie lepiej działał lek przeciwzapalny niż typowo mocny przeciwbólowy. Przy bólu po wyrwaniu zęba czasem stan zapalny jest większym problemem niż sama „siła” bólu, więc Doreta nie zawsze będzie najlepszym pierwszym wyborem.