Czy stosować Doreta na ból kręgosłupa?

Tak, w przypadku silnego bólu kręgosłupa Doreta może być stosowana, ale decyzję o jej stosowaniu powinien podjąć lekarz. Doreta jest silnym lekiem przeciwbólowym i zawiera dwie substancje czynne: dekstropropoksyfen i paracetamol. Wskazaniem do stosowania Dorety jest ostry ból o umiarkowanym do silnym nasileniu, który nie ustępuje na skutek stosowania innych leków przeciwbólowych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/doreta/czy-stosowac-doreta-na-bol-kregoslupa

Od kilku tygodni męczy mnie uporczywy ból kręgosłupa – głównie w odcinku lędźwiowym, czasem ciągnie aż do biodra. Zaczęło się tak naprawdę po tym, jak przesadziłem z dźwiganiem kilku ciężkich kartonów i od tego czasu nie potrafię dojść do siebie. Próbowałem już różnych metod: rozciąganie, ciepłe okłady, maści i żele z apteki. W pracy ciężko mi się skupić, bo ból nie pozwala mi normalnie siedzieć, a w nocy budzi mnie z płytkiego snu. Ostatnio znajomy wspomniał mi o leku Doreta, podobno pomaga na ból różnego pochodzenia. Czy ktoś z Was miał do czynienia z Doretą na ból kręgosłupa?

Miałem remont i wiadomo jak to jest robisz maksymalnie robiłem sam, aby ekipa remontowa mniej mnie skasowała więc dźwigałem meble, tachałem paczki jak wół, aż któregoś dnia coś mi trzasnęło w krzyżu i przez kilka dni chodziłem jak paralityk. Czułem się, jakbym miał kij wciśnięty w kręgosłup. Poważnie, nawet kucnąć nie mogłem, bo od razu był jazgot w plecach.

Wtedy też słyszałem o tej Dorecie, najpierw myślałem: “Aaa, kolejny syf bez efektu”. Ale wiesz co? Spróbowałem. Nie powiem ci, że to cud i nagle ból zniknął jak kamfora. Ale w końcu mogłem trochę się ogarnąć, wstać, zrobić sobie żarcie bez krzywienia się jakbym miał w dupsku żwir. Ból był jakby przytłumiony, nie tak ostry.

Po paru dniach brania udało mi się nawet rozciągnąć, pospacerować, normalniej usiąść przy kompie. Jasne, bez dobrej rehabilitacji i jakichś ćwiczeń na wzmocnienie pleców to nie jest wyjście na dłuższą metę, ale przynajmniej mogłem normalnie ogarnąć życie. Jakby ktoś ci nagle złapał za kark i trochę poluzował uścisk.

Moje zdanie: jak masz taki ból, że nie wiesz, co ze sobą zrobić, to spróbuj. Może nie będzie szału, ale przynajmniej odzyskasz trochę kontroli nad własnym ciałem. A potem i tak trzeba pomyśleć, jak ogarnąć ten kręgosłup na dłużej. Ale na start – czemu nie?

Cześć wszystkim, od dłuższego czasu zmagam się z naprawdę mocnym bólem dolnego odcinka kręgosłupa i szczerze mówiąc zaczyna mnie to już coraz bardziej wykańczać. Ból mam od ponad 4 lat i z czasem nie tylko nie ustąpił, ale wręcz mam wrażenie, że stał się częstszy i bardziej dokuczliwy.

Najgorsze jest to, że u mnie ten ból nasila praktycznie wszystko. Siedzenie, nawet niezbyt długie, stanie, zarówno chwilowe, jak i dłuższe, lekki spacer, drobna aktywność, właściwie cokolwiek. Ból jest zwykle zlokalizowany w dolnej części pleców i najczęściej oceniłabym go na 6–8/10, choć bywają dni, kiedy jest jeszcze gorzej. To nie jest już taki ból, który da się po prostu przeczekać, tylko coś, co realnie utrudnia normalne funkcjonowanie.

Jakiś czas temu miałam robiony rezonans i dołączam zdjęcia, bo sama już zaczęłam się nad nimi zastanawiać. Z opisu wyszło, że wynik jest zasadniczo prawidłowy, a ortopeda, u którego się wtedy leczyłam, też stwierdził, że wszystko wygląda w normie. Problem w tym, że im dłużej patrzę na te obrazy i czytam o podobnych przypadkach, tym większe mam wrażenie, że to wcale nie musi być takie całkiem „idealnie prawidłowe”. Zaczęłam się zastanawiać, czy nie chodzi jednak o jakieś niewielkie uwypuklenia krążków, zwężenie przestrzeni międzykręgowych albo początki zmian przeciążeniowo-zwyrodnieniowych, szczególnie w dolnym odcinku.

Mam też do poprzedniego lekarza spory dystans, bo już raz zbyt długo zwlekał z pokierowaniem mnie dalej i przez to później wyszły u mnie dodatkowe problemy. Wcześniej bagatelizowano też moje dolegliwości z biodrami, a dopiero specjalista stwierdził obustronne uszkodzenia obrąbka stawowego i inne nieprawidłowości. Dlatego teraz nie chcę znowu utknąć w punkcie, w którym słyszę, że „wszystko jest w porządku”, mimo że ból coraz bardziej wpływa na życie.

Ponieważ dotychczas próbowałam różnych rzeczy i nie dawały większej poprawy, dostałam teraz od lekarza Doreta SR, czyli lek przeciwbólowy o przedłużonym uwalnianiu. Nigdy wcześniej go nie brałam i mam mieszane uczucia. Z jednej strony naprawdę chciałabym w końcu poczuć ulgę, bo ten ból zaczyna mnie psychicznie i fizycznie męczyć. Z drugiej strony mam sporo obaw, bo wiem, że to mocniejszy lek i zastanawiam się, jak działa w praktyce, czy faktycznie pomaga przy bólu kręgosłupa i jak wygląda sprawa skutków ubocznych.

Najbardziej martwi mnie to, czy taki lek nie okaże się tylko chwilowym „przyciszeniem” bólu, bez realnego rozwiązania problemu, oraz czy przy dłuższym stosowaniu nie pojawią się problemy z tolerancją, osłabieniem, sennością albo przyzwyczajeniem organizmu. Trochę boję się też tego, że jeśli lek zadziała dobrze, to później trudno będzie się bez niego obyć.

Dlatego chciałam zapytać, czy ktoś z Was miał doświadczenie z Doretą SR, szczególnie przy przewlekłym bólu dolnego odcinka kręgosłupa. Czy ten lek rzeczywiście pomógł Wam funkcjonować? Czy działał bardziej stabilnie niż zwykłe leki przeciwbólowe? Jak wyglądały początki stosowania i na co najbardziej warto uważać?

Będę też szła do specjalisty po dokładniejszą ocenę, bo mam poczucie, że sam ogólny ortopeda nie wyjaśnił u mnie wszystkiego tak, jak powinien. Na ten moment chciałabym po prostu dowiedzieć się, czy Doreta SR przy takim bólu kręgosłupa faktycznie bywa pomocna i jakie są Wasze realne doświadczenia.

Na Twoim miejscu nie bałabym się tego leku na zapas. Doreta SR to nie jest jakiś „najcięższy kaliber”, tylko raczej jeden z łagodniejszych mocniejszych leków przeciwbólowych. Gdyby od razu wchodziły w grę znacznie silniejsze opioidy, to faktycznie można byłoby mieć większe obawy. Tutaj naprawdę może się okazać, że to po prostu lek, który w końcu pozwoli Ci trochę normalniej funkcjonować. Przy takim bólu, jaki opisujesz, moim zdaniem warto sprawdzić, jak organizm na niego reaguje, bo czasem właśnie taki lek daje pierwszą realną ulgę po długim czasie męczenia się.

Ja podeszłabym do tego spokojnie, ale jednak z rozsądkiem. Doreta SR nie należy do najsilniejszych leków opioidowych, ale to nadal nie jest coś całkiem obojętnego dla organizmu. U części osób jest dobrze tolerowana, a u części pojawiają się działania niepożądane, zwłaszcza jeśli równolegle przyjmowane są inne leki wpływające na układ nerwowy albo nastrój. Dlatego jeśli bierzesz coś jeszcze poza tym, to warto po prostu obserwować organizm, zwłaszcza na początku. Gdyby pojawiły się jakieś nietypowe objawy, mocne kołatanie serca, wzrost ciśnienia, duże pobudzenie albo odwrotnie bardzo silne osłabienie, to wtedy nie bagatelizowałabym tego.

Powiem Ci szczerze, że przy Twoim opisie bólu wcale nie dziwi mnie, że dostałaś właśnie Doreta SR. W porównaniu z mocniejszymi opioidami to naprawdę nie jest jakiś ekstremalny lek i wiele osób zaczyna właśnie od takich preparatów. Nie demonizowałabym go od samego początku, bo czasem człowiek bardziej boi się samej nazwy niż realnego działania. Jeśli ból trwa tyle lat, nasila się praktycznie przy każdej aktywności i zaczyna odbierać normalne funkcjonowanie, to czasem po prostu warto spróbować czegoś mocniejszego niż zwykłe przeciwbólowe.

Myślę, że jest spora szansa, że będziesz po prostu w porządku, tylko na początku trzeba zobaczyć, jak Twój organizm to zniesie. Tramadol nie jest uważany za najmocniejszy lek z tej grupy, dlatego przy przewlekłym bólu bywa włączana właśnie jako taka opcja pośrednia, kiedy słabsze preparaty nie dają rady. Przy normalnym stosowaniu zgodnie z dawkowaniem raczej nie ma sensu od razu zakładać najgorszego. Jeśli masz jakieś obawy co do łączenia z innymi lekami albo działania ubocznego, to najlepiej po prostu obserwować pierwsze dni. Dużo osób wręcz mówi, że spodziewali się czegoś „cięższego”, a finalnie lek dawał ulgę, ale bez jakiegoś mocnego odczucia, że bierze się bardzo silny opioid.

Ja akurat napiszę trochę ostrożniej niż część osób, bo uważam, że przy takich lekach warto mieć z tyłu głowy także mniej optymistyczny scenariusz. To prawda, że dla jednych Doreta SR będzie pomocna i dobrze tolerowana, ale dla innych może być początkiem większych problemów, zwłaszcza jeśli organizm źle reaguje na tramadol albo jeśli lek zaczyna być potrzebny coraz częściej. U części osób pojawiają się nie tylko skutki uboczne, ale też z czasem trudność z odstawieniem i poczucie, że bez niego ciężko już funkcjonować.

Nie piszę tego po to, żeby Cię straszyć, tylko żeby pokazać drugą stronę. Każdy organizm reaguje inaczej i to, że jedna osoba napisze „to bardzo lekki lek”, wcale nie musi znaczyć, że u Ciebie będzie identycznie. Przy Twoim bólu rozumiem, że chcesz w końcu poczuć ulgę, ale dobrze, że patrzysz na to też rozsądnie i myślisz o skutkach ubocznych czy dłuższym stosowaniu. Jeśli już masz go brać, to po prostu obserwowałabym bardzo uważnie, jak się po nim czujesz. Mam nadzieję, że ból chociaż trochę odpuści, bo przy takim wieloletnim nasileniu naprawdę można być już skrajnie zmęczoną.