Cześć wszystkim, od dłuższego czasu zmagam się z naprawdę mocnym bólem dolnego odcinka kręgosłupa i szczerze mówiąc zaczyna mnie to już coraz bardziej wykańczać. Ból mam od ponad 4 lat i z czasem nie tylko nie ustąpił, ale wręcz mam wrażenie, że stał się częstszy i bardziej dokuczliwy.
Najgorsze jest to, że u mnie ten ból nasila praktycznie wszystko. Siedzenie, nawet niezbyt długie, stanie, zarówno chwilowe, jak i dłuższe, lekki spacer, drobna aktywność, właściwie cokolwiek. Ból jest zwykle zlokalizowany w dolnej części pleców i najczęściej oceniłabym go na 6–8/10, choć bywają dni, kiedy jest jeszcze gorzej. To nie jest już taki ból, który da się po prostu przeczekać, tylko coś, co realnie utrudnia normalne funkcjonowanie.
Jakiś czas temu miałam robiony rezonans i dołączam zdjęcia, bo sama już zaczęłam się nad nimi zastanawiać. Z opisu wyszło, że wynik jest zasadniczo prawidłowy, a ortopeda, u którego się wtedy leczyłam, też stwierdził, że wszystko wygląda w normie. Problem w tym, że im dłużej patrzę na te obrazy i czytam o podobnych przypadkach, tym większe mam wrażenie, że to wcale nie musi być takie całkiem „idealnie prawidłowe”. Zaczęłam się zastanawiać, czy nie chodzi jednak o jakieś niewielkie uwypuklenia krążków, zwężenie przestrzeni międzykręgowych albo początki zmian przeciążeniowo-zwyrodnieniowych, szczególnie w dolnym odcinku.
Mam też do poprzedniego lekarza spory dystans, bo już raz zbyt długo zwlekał z pokierowaniem mnie dalej i przez to później wyszły u mnie dodatkowe problemy. Wcześniej bagatelizowano też moje dolegliwości z biodrami, a dopiero specjalista stwierdził obustronne uszkodzenia obrąbka stawowego i inne nieprawidłowości. Dlatego teraz nie chcę znowu utknąć w punkcie, w którym słyszę, że „wszystko jest w porządku”, mimo że ból coraz bardziej wpływa na życie.
Ponieważ dotychczas próbowałam różnych rzeczy i nie dawały większej poprawy, dostałam teraz od lekarza Doreta SR, czyli lek przeciwbólowy o przedłużonym uwalnianiu. Nigdy wcześniej go nie brałam i mam mieszane uczucia. Z jednej strony naprawdę chciałabym w końcu poczuć ulgę, bo ten ból zaczyna mnie psychicznie i fizycznie męczyć. Z drugiej strony mam sporo obaw, bo wiem, że to mocniejszy lek i zastanawiam się, jak działa w praktyce, czy faktycznie pomaga przy bólu kręgosłupa i jak wygląda sprawa skutków ubocznych.
Najbardziej martwi mnie to, czy taki lek nie okaże się tylko chwilowym „przyciszeniem” bólu, bez realnego rozwiązania problemu, oraz czy przy dłuższym stosowaniu nie pojawią się problemy z tolerancją, osłabieniem, sennością albo przyzwyczajeniem organizmu. Trochę boję się też tego, że jeśli lek zadziała dobrze, to później trudno będzie się bez niego obyć.
Dlatego chciałam zapytać, czy ktoś z Was miał doświadczenie z Doretą SR, szczególnie przy przewlekłym bólu dolnego odcinka kręgosłupa. Czy ten lek rzeczywiście pomógł Wam funkcjonować? Czy działał bardziej stabilnie niż zwykłe leki przeciwbólowe? Jak wyglądały początki stosowania i na co najbardziej warto uważać?
Będę też szła do specjalisty po dokładniejszą ocenę, bo mam poczucie, że sam ogólny ortopeda nie wyjaśnił u mnie wszystkiego tak, jak powinien. Na ten moment chciałabym po prostu dowiedzieć się, czy Doreta SR przy takim bólu kręgosłupa faktycznie bywa pomocna i jakie są Wasze realne doświadczenia.