Doreta, zawierająca tramadol i paracetamol, może być stosowana w przypadku bólu głowy, w tym migreny, ale nie jest to optymalny wybór. Doreta jest lekiem przeciwbólowym, który łagodzi umiarkowany i silny ból, a tramadol, jako opioid, wpływa na receptory opioidowe w mózgu, zmniejszając odczucie bólu. Paracetamol dodatkowo wzmacnia działanie przeciwbólowe. Choć może przynieść ulgę w przypadku bólu głowy, nie jest to lek specyficznie przeznaczony do leczenia migreny, dlatego często zaleca się inne, bardziej efektywne środki.
Mam pytanie: na jakie bóle są Tramal i Doreta? Znalazłam je w apteczce i zastanawiam się, kiedy mogę je brać. Kiedyś miałam je na zwykły ból głowy, ale nie działały. Czy mogę je stosować na bóle miesiączkowe lub migrenę? Czy to mocne leki?
Ooo, to są mocniejsze leki, bardziej na takie bóle „ciężkiego kalibru”. Tramal jest raczej na naprawdę silny ból – jak po operacji, przy złamaniach albo przewlekłym bólu, np. kręgosłupa. Doreta z kolei to trochę lżejszy kaliber, ale też radzi sobie z mocnym bólem, chociażby przy kontuzjach albo jak ból jest uporczywy i nic innego nie pomaga.
Na migrenę raczej się nie nadają – przynajmniej u mnie Tramal w ogóle nie działał na taki ból głowy, a Doreta tylko trochę przytępiła ból, ale to bardziej jakby na chwilę. Na bóle miesiączkowe… nie wiem, czy to najlepszy wybór, chyba że naprawdę nie da się wytrzymać i inne leki zawodzą. Zwykle wystarczają mi klasyczne środki przeciwbólowe, bo te mocniejsze to trochę jak strzelanie z armaty do komara. No i po Tramalu zdarza się, że przymula – to raczej nie coś, co chciałabyś brać na zwykły ból
Na silniejsze bóle głowy i napady migrenowe obecnie biorę Frimig 50 mg — 1 tabletkę oraz 2 tabletki Dorety, zgodnie z tym, co zostało mi przepisane. W moim przypadku taki zestaw naprawdę pomaga i przynosi wyraźną ulgę, za co jestem ogromnie wdzięczna, bo kto nie zmagał się z migreną, ten naprawdę nie zrozumie, jak bardzo potrafi wyłączyć człowieka z życia. Kiedy ból się rozkręca, trudno normalnie funkcjonować, pracować, skupić się czy po prostu przetrwać dzień, dlatego każda skuteczna pomoc ma dla mnie ogromne znaczenie. Dołączam zdjęcie o jaki Frimig chodzi.
Z migrenami zmagam się już od 32 lat, więc przez ten czas przeszłam naprawdę wiele. Pamiętam jeszcze początki leczenia, kiedy zaczynałam od Imigranu. W tamtych latach był to dla mnie ważny lek, ale jednocześnie jego cena była ogromnym obciążeniem. Ponad 20 lat temu jedna tabletka 50 mg kosztowała około 50 zł, co dziś może wydawać się wręcz niewiarygodne, ale wtedy dla wielu osób było to naprawdę bardzo dużo. Przy częstszych napadach migrenowych leczenie było więc nie tylko trudne ze względu na sam ból, ale też bardzo kosztowne.
Z czasem człowiek uczy się obserwować swój organizm i wie, które leki rzeczywiście dają ulgę. U mnie połączenie Frimigu z Doretą okazało się pomocne, szczególnie przy mocniejszych bólach, kiedy sama migrena nie kończy się tylko pulsowaniem w głowie, ale dochodzi też ogólne rozbicie, wyczerpanie i poczucie, że organizm nie daje już rady.
Miałam bardzo podobnie. Dopiero pomoc neurolog pozwoliła mi to wszystko lepiej opanować. U mnie dodatkowo po wejściu w menopauzę migreny prawie całkowicie ustąpiły, więc już miałam nadzieję, że ten etap mam za sobą. Niestety dziś znowu mnie dopadło — razem z wysokim ciśnieniem — i praktycznie cały dzień mam wyjęty z życia. Przy takim ataku człowiek nie ma siły na nic, po prostu masakra.