Wrzucam też fragment mojego badania MRI, na którym widać przepuklinę na poziomie L4–L5, bo dobrze pokazuje, że ten ból nie brał się znikąd. Od lat zmagam się z chorobą zwyrodnieniową stawów, fibromialgią i okresowymi zaostrzeniami rwy kulszowej, więc przez długi czas funkcjonowałam praktycznie w ciągłym bólu. Stosowałam niesteroidowe leki przeciwzapalne, ale w moim przypadku dawały one tylko niewielką ulgę i nie rozwiązywały problemu. Później przeszłam epizod TIA, czyli przemijającego niedokrwienia mózgu, i pojawiły się obawy, że mogło to mieć związek z wcześniejszym leczeniem przeciwbólowym, dlatego tamte preparaty zostały odstawione.
Dopiero później lekarz włączył mi Doretę w najmniejszej dawce. Miałam zalecenie przyjmowania 2 tabletek co 6 godzin albo w razie potrzeby, ale nie więcej niż 4 tabletki na dobę. W praktyce często wystarcza mi mniej i nigdy nie musiałam przekraczać tej maksymalnej ilości. Po raz pierwszy od wielu lat poczułam, że nie żyję już w nieustannym bólu. Mogę normalnie funkcjonować, spokojniej się poruszać i zwyczajnie lepiej przeżywać codzienność. Dla kogoś, kto długo zmaga się z przewlekłym bólem, to naprawdę ogromna różnica.
Jeśli chodzi o działania niepożądane, u mnie są one na tyle niewielkie, że właściwie ich nie odczuwam. Zauważyłam też, że najlepiej toleruję ten lek wtedy, gdy przed przyjęciem zjem coś małego, na przykład kawałek pieczywa albo kilka krakersów. To drobiazg, ale u mnie naprawdę się sprawdza.
Patrząc na taki wynik rezonansu, łatwo powiedzieć tylko tyle, że „jest przepuklina”, ale za tym stoi coś znacznie większego — codzienny ból, zmęczenie, bezsilność i psychiczne wyczerpanie. Wiele razy płakałam przez to, jak bardzo przewlekły ból odbiera człowiekowi siły, spokój i poczucie normalnego życia. Taki ból męczy nie tylko fizycznie, ale też psychicznie. Dlatego jestem naprawdę wdzięczna, że w końcu udało się znaleźć coś, co w moim przypadku realnie pomaga.
Doreta pozwoliła mi odzyskać choć część normalności i bardzo to doceniam. Mam nadzieję, że ten lek pozostanie dostępny, bo dla osób z podobnymi problemami może być naprawdę dużym wsparciem. Chciałam podzielić się swoją opinią i dołączyć to zdjęcie, bo może komuś doda to otuchy albo pomoże lepiej zrozumieć, że za wynikiem badania takim jak ten stoi prawdziwe, codzienne zmaganie się z bólem — ale czasem w końcu udaje się znaleźć leczenie, które naprawdę zmienia życie.