Tak, Duphaston może wpłynąć na czas wystąpienia miesiączki, co może prowadzić do opóźnienia okresu.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/duphaston/czy-duphaston-moze-opoznic-okres
Tak, Duphaston może wpłynąć na czas wystąpienia miesiączki, co może prowadzić do opóźnienia okresu.
Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące Duphastonu i jego wpływu na cykl miesiączkowy. Zwykle miesiączkuję regularnie, ale w ostatnim cyklu zaczęłam przyjmować Duphaston (próbuję zajść w ciążę), w dawce 2 razy dziennie. Teraz okres spóźnia mi się o trzy dni i zastanawiam się, czy to może być efekt stosowania tego leku?
Bardzo chciałabym, żeby okazało się, że jestem w ciąży, ale nie odczuwam żadnych typowych objawów. Jedyne, co zauważyłam, to obrzmienie piersi. Zrobiłam test ciążowy trzy dni przed spodziewaną miesiączką, ale wynik był negatywny. Czy to możliwe, że test był wykonany za wcześnie i dlatego nie wykazał ciąży? Może ktoś miał podobne doświadczenia i może coś podpowiedzieć?
@Pola Brałam Duphaston przez trzy cykle. W pierwszych dwóch miesiączka pojawiła się po 28 dniach, ale w trzecim cyklu dopiero po 37 dniach. Lekarz wyjaśnił mi, że Duphaston może opóźnić miesiączkę nawet o 10-14 dni! Pozdrawiam.
@Renia Czy brałaś Duphaston starając się zajść w ciążę, czy z innego powodu? Martwię się, że przez ten lek mój cykl może się “rozregulować”, co jeszcze bardziej utrudni mi trafienie w najlepszy moment na poczęcie. Używam też testów owulacyjnych, ale to dopiero pierwszy miesiąc, w którym przyjmuję Duphaston. Niestety, mój ginekolog nie uprzedził mnie, że lek może powodować jakieś opóźnienia. Czytałam tylko ulotkę, gdzie wspomniano o mdłościach i wymiotach, ale nic na temat wpływu na cykl. Jak to wyglądało u Ciebie?
@Pola Tak, brałam Duphaston, bo starałam się o maluszka. Pozdrawiam i nie martw się!