Termin wystąpienia krwawienia po zakończeniu przyjmowania Duphastonu może się różnić w zależności od indywidualnych cech organizmu oraz celu, dla którego lek był stosowany. Zazwyczaj jednak krwawienie miesiączkowe (okres) występuje kilka dni po odstawieniu Duphastonu.
Mam pewien problem – sytuacja wygląda tak: beta HCG wykonana z krwi w 9 dniu po owulacji wykazała wynik ujemny. Odstawiłam Duphaston, a mimo to miesiączka nadal się nie pojawiła. Zastanawiam się, czy powinnam zacząć się martwić, czy jednak opóźnienie okresu po odstawieniu Duphastonu jest czymś normalnym?
U mnie miesiączka pojawiła się dwa dni po odstawieniu Duphastonu, ale z tego, co czytałam, opóźnienie może wynosić nawet do 10 dni – i to wciąż mieści się w normie. Jeśli chodzi o beta HCG, 9. dzień po owulacji wydaje się trochę za wcześnie na wiarygodny wynik, ponieważ zarodek zagnieżdża się zwykle między 7. a 12. dniem po owulacji. A jakie miałaś dawkowanie Duphastonu? Od którego dnia cyklu zaczęłaś go brać i jak długo go stosowałaś? Standardowo podaje się go przez 10 dni, licząc od drugiego dnia po owulacji.
Brałam Duphaston od pierwszego dnia po owulacji przez 11 dni, zgodnie z zaleceniami lekarza, a po ujemnym wyniku testu odstawiłam go. Dawkowanie wynosiło dwie tabletki dziennie. Wczoraj miałam bóle brzucha typowe dla miesiączki, na tyle mocne, że sięgnęłam po tabletkę przeciwbólową, ale mimo to krwawienie się nie pojawiło…
Ja stosuję Duphaston od 4. dnia po owulacji i mam zalecenie od lekarza, aby brać go aż do pojawienia się miesiączki, bez wcześniejszego odstawiania – na wypadek, gdyby jednak się udało. Dlatego kontynuuję, dopóki nie dostanę okresu, a dopiero wtedy przerywam. Jak widać, każdy lekarz ma trochę inne podejście do tego tematu.
Ja brałam po dwie tabletki dziennie przez 10 dni, a okres pojawił się 2 dni po odstawieniu. Jednak zauważyłam, że u różnych osób bywa z tym różnie – nie wiem dokładnie, od czego to zależy, ale każdy organizm działa inaczej.
Hejka! U mnie, gdy brałam Duphaston dwa razy dziennie przez 5 dni, okres przyszedł chyba 4. lub 5. dnia po odstawieniu. Za to kiedy brałam po jednej tabletce dziennie przez 12 dni, pojawił się po 2-3 dniach.
Każdy organizm reaguje inaczej – u jednej zadziała szybko, u drugiej wolniej, a u trzeciej może to potrwać jeszcze dłużej.