Jakie są przyczyny braku okresu po Duphastonie

Brak miesiączki po zakończeniu terapii Duphastonem może mieć różne przyczyny. Jednym z pierwszych powodów, które należy wykluczyć, jest ciąża Duphaston wspomaga fazę lutealną cyklu, co może sprzyjać zapłodnieniu. Jeśli miesiączka się nie pojawia, wykonanie testu ciążowego to kluczowy krok.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/duphaston/jakie-sa-przyczyny-braku-okresu-po-duphastonie/

Mieszkam za granicą, gdzie dostęp do lekarzy jest utrudniony – terminy są bardzo długie, a kompetencje medyków pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego postanowiłam poszukać pomocy tutaj, licząc na doświadczenie innych osób.

To moje drugie podejście z Duphastonem, ponieważ poziom progesteronu u mnie ledwie mieści się w normie, co praktycznie uniemożliwiało zajście w ciążę. Od trzech miesięcy przyjmuję lek między 16. a 25. dniem cyklu. Dotychczas miesiączka pojawiała się regularnie po trzech dniach od odstawienia. Tym razem jednak minął już tydzień, a okres się nie pojawił. Wykonałam test ciążowy w godzinach popołudniowych, ale wynik był negatywny.

Przed planowaną miesiączką zauważyłam objawy, które mogły sugerować infekcję: lekkie pieczenie i duże ilości gęstego, białego śluzu. W dniu spodziewanej miesiączki odczuwałam silne bóle w podbrzuszu, ale krwawienie nie wystąpiło. Zaraz po tym śluz zniknął całkowicie, co jest dla mnie nietypowe – zwykle miałam upławy. Od kilku dni bolą mnie piersi po bokach. Straciłam apetyt, ale jednocześnie mam awersję do alkoholu.

Dziś zauważyłam, że mam temperaturę powyżej 37°C, a jednocześnie wzrósł mój apetyt na pikantne i słodkie potrawy, mimo że za słodyczami nigdy nie przepadałam. Do tego dochodzą dziwne pieczenie i burczenie w brzuchu. Po naciśnięciu prawej piersi pojawiła się mleczno-przezroczysta wydzielina, co mnie bardzo zaskoczyło. Ostatnio oddaję mocz częściej niż zwykle, a jego kolor jest intensywnie żółty.

Od ponad pięciu miesięcy współżyję regularnie, bez zabezpieczenia – nawet kilka razy dziennie. Do tej pory uznawałam, że moje szanse na zajście w ciążę są minimalne, dlatego trudno mi uwierzyć, że to może być to. Tym bardziej, że test ciążowy był negatywny.

Czy któraś z was stosowała Duphaston i miała podobne objawy? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

@Wania Miałam podobne odczucia, gdy stosowałam Duphaston przez 5 dni w cyklu. W takich przypadkach zamiast miesiączki pojawiały się u mnie bolesne piersi, bóle podbrzusza i ogólne złe samopoczucie. Miesiączka przychodziła, ale często z dużym opóźnieniem, na przykład dopiero po 10 dniach. Dopiero gdy wydłużyłam stosowanie leku do schematu od 16. do 25. dnia cyklu, wszystko się unormowało i objawy ustąpiły.

Radziłabym poczekać jeszcze kilka dni i powtórzyć test ciążowy. Jeśli wynik ponownie będzie negatywny, skonsultuj się z lekarzem. Koniecznie wspomnij mu o wydzielinie z piersi – ten objaw jest szczególnie niepokojący i może wymagać dokładniejszej diagnostyki.

Jeśli jesteś w ciąży, odstawienie Duphastonu mogło być błędem. Sama doświadczyłam tego podczas pierwszej próby – również odstawiłam lek, a mimo że doszło do zapłodnienia, poroniłam po tygodniu. Powodem był nagły spadek progesteronu, przez co zarodek nie miał szans się zagnieździć. Od tamtej pory za każdym razem w dniu odstawienia Duphastonu wykonywałam badanie BetaHCG. Przy negatywnym wyniku lekarz pozwalał mi przerwać lek i czekać na miesiączkę.

Zalecam, żebyś wykonała BetaHCG z krwi – to najszybszy i najpewniejszy sposób, by rozwiać wątpliwości. Objawy ciąży łatwo można sobie wmówić, dlatego nie warto się na nich zbytnio opierać. Wynik badania da Ci jasność i pozwoli podjąć odpowiednie kroki.

Takie objawy mogą również wskazywać na obecność torbieli jajników, zwłaszcza jeśli test ciążowy jest negatywny, a okres się nie pojawia. Warto spróbować umówić się prywatnie na USG, aby wykluczyć tę możliwość.

Dodatkowo, test ciążowy wykonany po południu może nie być miarodajny – najlepiej zrobić go z porannego moczu, gdy stężenie hCG jest najwyższe.

Jeśli jesteś w UK lub Irlandii, pamiętaj, że na wynik badania BetaHCG zleconego przez GP można czekać kilka dni. Dlatego, jeśli masz możliwość, rozważ wykonanie badania prywatnie, aby przyspieszyć diagnostykę i rozwiać wątpliwości.