Czy Duphaston może powodować tycie?

Wzrost masy ciała może być jednym z rzadszych działań niepożądanych związanych ze stosowaniem Duphastonu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/duphaston/czy-duphaston-moze-powodowac-tycie

Czy zauważyłyście przyrost wagi podczas stosowania Duphastonu?

U mnie progesteron przyspieszał przyrost wagi. W drugiej ciąży stosowałam go przez 1,5 miesiąca, aż do poronienia. W tym czasie przytyłam około 4,5 kg, a brzuch miałam niemal tak duży, jak w pierwszej ciąży w 7. miesiącu.

@Anielka Stosowałam progesteron przez 6 miesięcy przed ciążą i przytyłam w tym czasie 10 kg. Po odstawieniu w ciągu miesiąca schudłam aż 7 kg.

Zażywałam przez pierwsze 4 miesiące i w tym czasie prawie w ogóle nie przytyłam. Teraz jednak waga regularnie idzie w górę. :blush:

Przed zajściem w ciążę przez jakiś czas stosowałam Duphaston i nie przytyłam ani kilograma. W ciąży, przez pierwsze 2 miesiące, musiałam go ponownie przyjmować “na podtrzymanie”. W tym początkowym okresie ciąży nawet schudłam.

Odpowiadając na pytanie: nie przybierałam szybciej na wadze.

Natomiast, jeśli zapytasz, czy Duphaston zwiększał mój apetyt, to odpowiedź brzmi: tak. Dlatego wystarczy się pilnować, a waga nie będzie problemem.

Stosuję Duphaston, mimo że jeszcze nie jestem w ciąży, i nie przytyłam ani trochę. Co prawda miałam ogromny apetyt – potrafiłam zjeść półtorej dużej pizzy – ale nadal ważę 54 kg i jestem szczupła. :blush: Jeśli chodzi o mnie, Duphaston nie wpłynął na moją wagę, za to bardzo mi pomógł. :blush: Pozdrawiam!