Spadek wagi po Duphastonie

Spadek wagi po Duphastonie jest rzadkim, ale możliwym zjawiskiem, choć najczęściej nie wynika bezpośrednio z działania samego leku. Duphaston jest syntetycznym progestagenem, którego zadaniem jest uzupełnienie niedoboru progesteronu w organizmie. Poprawa równowagi hormonalnej może pośrednio wpływać na masę ciała poprzez zmniejszenie zatrzymywania wody lub regulację procesów metabolicznych.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/duphaston/spadek-wagi-po-duphastonie

Cześć! Czy któraś z Was zauważyła spadek wagi po Duphastonie? Od kiedy go biorę, mam wrażenie, że trochę schudłam, ale nie jestem pewna, czy to zasługa leku, czy może innych czynników. Może ktoś miał podobne doświadczenia albo wie, jak Duphaston wpływa na wagę?

U mnie też wystąpił niewielki spadek wagi, ale nie jestem przekonana, że to bezpośrednio efekt Duphastonu. Ten lek raczej nie działa odchudzająco, ale jeśli masz problemy z hormonami, to ich wyrównanie mogło poprawić metabolizm, co mogło wpłynąć na wagę. Ja np. zauważyłam, że odkąd biorę Duphaston, zniknęły mi obrzęki, które wcześniej miałam przez zatrzymywanie wody. To pewnie dlatego waga trochę spadła.

Ale przyznam, że Duphaston pozytywnie wpłynął na moje samopoczucie – lepiej śpię i mam więcej energii, więc chętniej ruszam się w ciągu dnia, co też może mieć znaczenie. Myślę, że każda z nas reaguje inaczej, ale jeśli widzisz pozytywne zmiany, to super! :blush:

Ja stosuję Duphaston i zauważyłam jedynie niewielki spadek wagi. Co ciekawe, moja ochota na seks jest nawet większa niż w dniach, kiedy go nie biorę! :slight_smile: Nie wiem, skąd pochodzą takie negatywne opinie na temat tego leku – chyba każdy organizm reaguje inaczej. U mnie osobiście działa bardzo dobrze i nie mam żadnych nieprzyjemnych skutków ubocznych. :blush: