Jaka jest płodność po Duphastonie?

Duphaston jest lekiem stosowanym w leczeniu zaburzeń hormonalnych, takich jak niedobór progesteronu, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego cyklu menstruacyjnego i przygotowaniu macicy do implantacji zarodka. Jego główne zadanie to wspieranie fazy lutealnej cyklu, co może zwiększyć szanse na zajście w ciążę u kobiet z problemami hormonalnymi.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/duphaston/jaka-jest-plodnosc-po-duphastonie

Cześć! Czy któraś z Was stosowała Duphaston i zauważyła poprawę płodności? Staramy się o dziecko, a lekarz przepisał mi ten lek na niedobór progesteronu. Zastanawiam się, czy faktycznie pomaga zajść w ciążę, bo opinie są różne. Jakie macie doświadczenia?

Ja brałam Duphaston właśnie na problemy z progesteronem i w moim przypadku pomógł – udało mi się zajść w ciążę po trzech cyklach stosowania. Lekarz wyjaśnił mi, że Duphaston nie zwiększa płodności sam w sobie, ale reguluje cykl i wspiera fazę lutealną, co daje zarodkowi większe szanse na zagnieżdżenie się w macicy.

Muszę jednak dodać, że u mnie bardzo ważne było kontrolowanie owulacji – bez tego Duphaston raczej by nie zadziałał. W moim przypadku pomogło też monitorowanie cyklu przez USG. Może spróbuj zapytać swojego lekarza, czy warto dodatkowo monitorować owulację? Każda z nas jest inna, ale trzymam kciuki, żeby lek i u Ciebie przyniósł efekty! :blush: