Czy Dymista jest na zatoki?

Dymista to lek stosowany w leczeniu objawów alergii, takich jak katar, zatkane zatoki, świąd nosa oraz kichanie. Choć nie jest to lek przeznaczony wyłącznie do leczenia problemów z zatokami, może pomóc w łagodzeniu objawów związanych z zatokami, zwłaszcza jeśli mają one alergiczne podłoże.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dymista/czy-dymista-jest-na-zatoki

Cześć! Mam pytanie do osób, które używają Dymisty – czy ten spray faktycznie pomaga na problemy z zatokami? Od dłuższego czasu zmagam się z bólem w okolicy czoła i policzków, szczególnie rano, i mam wrażenie, że to przez wiecznie zatkany nos. Lekarz wspomniał coś o alergicznym podłożu moich problemów, ale nie wiem, czy Dymista faktycznie pomoże mi w kwestii zatok. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy czuliście ulgę, jeśli mieliście podobne objawy? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!

Też przez długi czas miałam problemy z zatokami, które ciągle mnie męczyły, szczególnie rano – budziłam się z takim dziwnym uciskiem w głowie, jakby ktoś mnie obwiązał gumą dookoła czoła. Byłam przekonana, że to zatoki, a w rzeczywistości okazało się, że mam alergię na roztocza. I tak trafiłam na Dymistę.

Powiem Ci, że początki były średnie, bo byłam bardzo sceptyczna – no bo jak spray do nosa miałby mi pomóc z czymś, co tak bardzo boli? Ale szczerze? Już po kilku dniach regularnego stosowania poczułam różnicę. Nos mniej się zatykał, ból powoli ustępował, a ja pierwszy raz od dawna mogłam normalnie oddychać przez nos. Co prawda nie powiem, że to cudowny lek na wszystko – jeśli u Ciebie to nie tylko alergia, ale np. infekcja, to pewnie nie zadziała tak samo. Ale w moim przypadku to była dosłownie ulga na wagę złota.

Największą różnicę odczułam po około tygodniu stosowania. Zamiast codziennego bólu i ciężkości, miałam wrażenie, że ktoś „otworzył” mi głowę i wpuścił tam powietrze. :joy: Dodatkowo nauczyłam się też dbać o higienę nosa – wcześniej nie przywiązywałam do tego wagi, a teraz regularnie robię irygację i to w połączeniu z Dymistą działa cuda.

Od dłuższego czasu mam problemy z zatkanym nosem, uciskiem w okolicy zatok i bólem twarzy. W badaniu wykazano obrzęk błony śluzowej nosa, a wcześniej stosowane aerozole nie przyniosły większej poprawy. Zalecono mi Dymistę, chociaż z tego, co wiem, jest to przede wszystkim lek na alergiczny nieżyt nosa. Czy u Was Dymista poprawiła drożność zatok i zmniejszyła uczucie ucisku? Po jakim czasie zauważyliście działanie i czy wystąpiły skutki uboczne, np. gorzki smak albo krwawienie z nosa?

U mnie Dymista zadziałała lepiej niż wcześniej stosowany Avamys. Pierwszą poprawę zauważyłem po kilku dniach – nos był mniej zatkany, łatwiej mi się oddychało i zmniejszył się ucisk pod oczami oraz ból twarzy. Największą różnicę odczułem po około dwóch tygodniach regularnego stosowania. Na początku przeszkadzał mi gorzki smak, ale wystarczyło podczas aplikacji lekko pochylić głowę do przodu, żeby aerozol nie spływał do gardła. Krwawienia z nosa u mnie nie wystąpiły.

Dymista częściowo mi pomogła – zmniejszyła obrzęk nosa i ilość wydzieliny, ale nie usunęła całkowicie uczucia rozpierania w zatokach. Pierwsze działanie było odczuwalne dość szybko, natomiast wyraźniejsza poprawa pojawiła się po około tygodniu regularnego stosowania. Po dłuższym czasie miałam jednak suchość i podrażnienie nosa, a kilka razy pojawiło się niewielkie krwawienie. Po odstawieniu objawy zatkania stopniowo wróciły, więc u mnie lek pomagał głównie wtedy, gdy stosowałam go systematycznie.