Czy Elocom można stosować na twarz?

Elocom generalnie nie jest zalecany do stosowania na twarz ze względu na delikatność skóry w tej okolicy oraz ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Jeśli lekarz zdecyduje, że jest to konieczne, można stosować go na twarz, ale ściśle według zaleceń lekarza i przez krótki okres czasu, aby uniknąć negatywnych reakcji.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/elocom/czy-elocom-mozna-stosowac-na-twarz

Od około roku zmagam się z uczuleniem na rękach, którego nie mogę niczym wyleczyć. Ostatnio dermatolog przepisał mi Elocom, który pomaga tylko na chwilę – wysypka zawsze wraca. Jednak w tym tygodniu po raz pierwszy pojawiła się na moim czole, co strasznie swędzi.

Mam pytanie: czy mogę posmarować czoło Elocomem? A jeśli nie, to co powinnam zrobić? Jakie kosmetyki mogę stosować w takiej sytuacji? Mam tłustą cerę ze skłonnością do trądziku, więc nie wiem, jak teraz o nią zadbać. Do dermatologa mam wizytę dopiero w lutym i nie wiem, co robić do tego czasu. :frowning:

Pod żadnym pozorem nie stosuj Elocomu na twarz, a jeśli już, to maksymalnie przez 2-3 dni. To sterydowa maść, która może prowadzić do ścieńczenia naskórka. Sama miałam z tym problem – po Elocomie walczyłam przez dwa lata z trądzikiem polekowym, który był koszmarny do opanowania.

Teraz moja skóra jest bardzo wrażliwa i reaguje alergicznie na wiele rzeczy, takich jak pomarańcze, większe ilości jabłek, truskawki czy nawet słońce. Naprawdę, lepiej nie ryzykować i znaleźć inne rozwiązanie, zanim problem się pogłębi.

Bez przesady, na tej samej zasadzie można się „utopić w łyżce wody”. Jak już wspomniałam, mój brat miał Elocom przepisany na wyprysk na twarzy, dokładnie na kości policzkowej, i jak dotąd żyje, więc nie ma co dramatyzować. :wink:

Właśnie dlatego zadałam to pytanie @Mysia3 , bo mam tłustą skórę i wiem, że Elocom to steryd. Jestem totalnie załamana moim uczuleniem. Na rękach jeszcze jakoś sobie radzę – raz jest lepiej, raz gorzej – ale teraz zaczęło mnie wysypywać na czole. Nic nie pomaga na dłuższą metę. Wszystko, co stosuję, działa tylko chwilowo. Miałam już robione testy skórne, które niczego nie wykazały. To już trzecia maść, którą stosuję, i dalej bez rezultatów. :frowning:

Nie polecam. Widziałam wiele osób, które miały odczyny po Elocomie, i naprawdę nie jest to coś, co warto stosować na twarz bez dokładnego zastanowienia. To bardzo mocny lek, więc zanim go użyjesz, najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Nawet jeśli nie masz skłonności do alergii, możesz sobie poważnie zaszkodzić tą maścią. Czasem efekty uboczne wychodzą dopiero po jakimś czasie, a ich leczenie bywa naprawdę trudne.

Nie używaj wody, mydła ani żadnych drażniących środków w miejscu wysypki. Jeśli lekarz przepisał Ci Elocom, to możesz go stosować – na pewno zapoznałaś się z opisem i wiesz, że to nie jest zwykły krem. Nie umrzesz od tego, bo to jeden z nowocześniejszych leków, ale wiadomo, że trzeba go używać z umiarem i na pewno nie smarujesz nim oczu czy błon śluzowych.

Przez krótki czas możesz spróbować zastosować go miejscowo, a jeśli coś zacznie się dziać, po prostu odstaw. Zresztą, jak wspominałam – mój brat miał go przepisany na twarz, w okolicach skroni, gdy miał zaledwie 6 lat, i wszystko było w porządku. Ważne, żeby nie przesadzać i uważnie obserwować reakcję skóry.

Ja również nie polecałabym stosowania Elocomu na twarz. To jeden z silniejszych sterydów, więc jeśli już koniecznie musisz użyć sterydu, lepiej sięgnąć po coś łagodniejszego, jak na przykład Locoid.