Czy Elocom to steryd?

Tak, maść Elocom jest sterydem, ponieważ zawiera mometazon, który jest syntetycznym kortykosteroidem. Kortykosteroidy są lekami przeciwzapalnymi, które pomagają w leczeniu wielu stanów zapalnych i alergicznych skóry, takich jak egzema czy łuszczyca.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/elocom/czy-masc-elocom-jest-sterydem

Czy któraś z Was stosowała tę maść u swojego dziecka? Dzisiaj dostałam receptę na Elocom dla mojej rocznej córki na wysypkę alergiczną. Trochę się boję ją użyć, bo wiem, że to steryd.

Mój synek i córeczka są alergikami, więc wysypki to u nas niestety codzienność. Lekarz przepisał nam Elocom na takie sytuacje. Wiem, że to steryd i najlepiej unikać jego stosowania u dzieci, ale w skrajnych przypadkach nie ma wyboru. Posmarowałam dzieci tą maścią tylko raz, kiedy wysypka była naprawdę poważna. Wystarczyło jedno użycie, żeby zmiany zniknęły. Potem stosowałam inne kremy, jak Lipobase, Lekobase i różne chłodzące maści robione na receptę. Na razie wszystko jest w porządku.

Jako dziecko też musiałam używać Elocomu. Niestety, to steryd, ale pomógł mi przetrwać ciężkie momenty. Smarowałam się nim dość długo, a mimo to wszystko skończyło się dobrze.

Ja smarowałam tą maścią, kiedy moja córeczka dostała wysypki na całym ciele od pieluszek. Wiem, że to steryd, ale efekt był już po tygodniu. Stosowałam ją dwa razy dziennie i wysypka całkowicie zniknęła.

Po dłuższym stosowaniu sterydów mogą pojawić się białe przebarwienia na skórze, więc warto zachować ostrożność. Kiedy lekarz przepisał Elocom mojemu dziecku, kazał mieszać go z kremem robionym na receptę, zamiast stosować czystą maść. To było bardzo pomocne i uniknęliśmy ewentualnych problemów.

Stosowałabym sterydy u dzieci tylko w ostateczności. Mogą powodować zmiany zanikowe skóry, nawet po jednym zastosowaniu, szczególnie w delikatnych miejscach, takich jak twarz. Lekarze zalecają stosowanie cienkiej warstwy na małe obszary skóry i nigdy nie zakrywać ich kompresem ani pieluszką.

Mam za sobą lata leczenia sterydami – co prawda słabszymi niż Elocom – i niestety mam sporo zmian zanikowych na skórze. Teraz sięgam po sterydy tylko w naprawdę poważnych przypadkach. Wolę unikać kontaktu z alergenami i stosować emolienty, które często wystarczają, aby złagodzić zmiany.