Opinie Elocom

Jakie są Wasze doświadczenia z lekiem Elocom? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu stanów zapalnych skóry, takich jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak podrażnienie, pieczenie, świąd czy reakcje alergiczne? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla innych osób stosujących ten lek – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Mam 21 lat i od urodzenia cierpię na egzemę. Jednak dopiero w ciągu ostatnich trzech lat moja skóra naprawdę ucierpiała. Czułam się bardzo przygnębiona po wypróbowaniu niezliczonych kremów. Przeszłam terapię światłem, która moim zdaniem była bezcelowa, ponieważ tylko powodowała oparzenia, co sprawiało, że drapałam się jeszcze bardziej. Mam egzemę na całym ciele, dosłownie wszędzie, więc możecie sobie wyobrazić, jak bolesne i niekomfortowe to jest. Kilka dni temu zaczęłam stosować Elocom i muszę powiedzieć, że poprawa jest niesamowita. Naprawdę polecam ten preparat, ponieważ moja skóra jest prawie czysta! Jestem bardzo zadowolona z dotychczasowych rezultatów!

Z Elocomem mam mieszane doświadczenia. Lekarz przepisał mi go na egzemę na rękach, która od dawna była moją zmorą. Na początku byłam zachwycona – działał błyskawicznie, zmiany znikały już po dwóch dniach stosowania. Ale trzeba pamiętać, że to mocny steryd i trzeba go używać z głową. Sama też miałam moment zawahania, kiedy pojawiły się zmiany na czole. Wahałam się, czy go tam użyć, bo to jednak twarz, a skóra w tym miejscu jest o wiele delikatniejsza.

W końcu spróbowałam – nałożyłam go miejscowo i tylko przez dwa dni. Na szczęście nic złego się nie stało, zmiana zeszła, ale teraz wiem, że muszę być bardzo ostrożna. Nie można tego traktować jak zwykłego kremu. Wiem, że sterydy, zwłaszcza tak silne jak Elocom, mogą ścieniać skórę i powodować problemy, więc stosuję go naprawdę oszczędnie i tylko wtedy, kiedy już nie mam wyjścia.

Warto pamiętać, że lepiej unikać drażniących kosmetyków, mydeł czy nawet wody na miejscu zmiany, bo to tylko pogarsza sprawę. Mam w rodzinie przykład – mój brat, który jako dziecko miał Elocom przepisany na wypryski w okolicy skroni. Miał wtedy 6 lat i wszystko było w porządku, ale mama bardzo pilnowała, żeby stosować go tylko krótko i pod ścisłą kontrolą.