Tak, Flucofast można stosować na grzybicę penisa, ponieważ flukonazol skutecznie zwalcza drożdżaki Candida, główną przyczynę tej infekcji.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/flucofast/czy-flucofast-na-grzybice-penisa-mozna-stosowac
Tak, Flucofast można stosować na grzybicę penisa, ponieważ flukonazol skutecznie zwalcza drożdżaki Candida, główną przyczynę tej infekcji.
Dostałem Flucofast na grzybicę penisa, ale szczerze mówiąc, trochę się waham, czy to na pewno dobry wybór. Nie chodzi nawet o skuteczność – bardziej o ewentualne skutki uboczne i to, czy ktoś z was miał doświadczenie z tym lekiem. Mam wrażenie, że lekarze często przepisują coś z automatu, a potem człowiek dowiaduje się, że były inne, lepsze opcje. Macie jakieś swoje historie? Może ktoś zna jakiś domowy sposób, który warto dodać do kuracji? Będę wdzięczny za każdą radę.
Stary, byłem w tej samej sytuacji kilka lat temu. Po wakacjach nad jeziorem, gdzie pewnie nabawiłem się tego syfu, zaczęło się pieczenie, zaczerwienienie i ogólne „niezadowolenie” tam na dole. Lekarz spojrzał, przepisał Flucofast i kazał wrócić, jeśli nie pomoże. Wziąłem tabletkę i… początkowo nic. Dwa dni później rzeczywiście zaczęło się poprawiać, ale pamiętam, że czułem się trochę dziwnie – jakby zmęczenie, delikatne zawroty głowy. Nie wiem, czy to placebo, czy faktycznie efekt uboczny, ale trochę mnie to wystraszyło.
Po kilku dniach było po wszystkim, ale powiem ci jedno: jak tylko zaczęło się poprawiać, myślałem, że mogę już sobie odpuścić higienę na 110% – i to był błąd. Grzyb lubi wracać jak natrętny znajomy z dawnych lat. Dlatego jeśli mogę coś doradzić, to poza samym lekiem ogarnij temat kompleksowo:
Flucofast pomógł, ale gdybym wiedział to wszystko od początku, to może obyłoby się bez tego całego stresu. Także – nie panikuj, ale działaj mądrze. No i jak ci przejdzie, nie zapominaj o profilaktyce, bo lepiej zapobiegać, niż znowu szukać ratunku na forum.