Czy flukonazol zabija dobre bakterie?

Flukonazol jest antybiotykiem przeciwgrzybiczym, który ma działanie selektywne i nie powoduje niepożądanego uszkodzenia dobrych bakterii. Oznacza to, że może on skutecznie zwalczać infekcje grzybicze, bez uszkadzania dobrych bakterii. Niektóre antybiotyki szerokiego spektrum, które są stosowane w leczeniu infekcji bakteryjnych, mogą uszkadzać dobre bakterie.

Temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/fluconazole/czy-flukonazol-zabija-dobre-bakterie

Ja akurat miałam u siebie Fluconazole Polfarmex 200 mg, wrzucam zdjęcie opakowania, żeby było wiadomo, o jaki lek chodzi. Z tego, co mi tłumaczono, flukonazol nie działa tak jak klasyczny antybiotyk na bakterie, tylko jest lekiem przeciwgrzybiczym. Czyli jego celem są głównie grzyby/drożdżaki, zwłaszcza Candida, a nie „dobre bakterie” w jelitach czy florze pochwy.

Dlatego nie powinno się go traktować tak samo jak antybiotyku, po którym często mówi się o wyjałowieniu organizmu albo wybiciu flory bakteryjnej. Flukonazol działa bardziej na równowagę grzybiczą — hamuje namnażanie grzybów i przez to pomaga przy infekcji grzybiczej. Bakterie mają inną budowę niż grzyby, więc ten lek nie jest skierowany bezpośrednio przeciwko nim.

Oczywiście mikroflora to całość, więc jak zmniejsza się ilość drożdżaków, to jakaś równowaga w organizmie może się trochę przesunąć, ale to nie jest to samo, co zabijanie dobrych bakterii przez antybiotyk. U mnie po flukonazolu nie było takich objawów jak po antybiotykach, czyli mocnych problemów jelitowych czy uczucia, że flora jest rozwalona. Bardziej chodziło po prostu o opanowanie grzybicy.

Moim zdaniem najważniejsze jest to rozróżnienie: flukonazol nie jest antybiotykiem przeciwbakteryjnym, tylko lekiem przeciwgrzybiczym. Więc na pytanie, czy zabija dobre bakterie, odpowiedziałabym: nie w takim sensie, jak robią to antybiotyki. Jego głównym celem są grzyby, a nie pożyteczne bakterie.