Innymi lekami przeciwgrzybiczymi, które mogą być stosowane zamiast flukonazolu, są itrakonazol, ketokonazol, mikonazol i terbinafina. W przypadku inwazyjnych kandydoz można również stosować preparaty antybiotykowe, takie jak amphoterycyna B, natamycyna i caspofungin.
Lekarz ostatnio przepisał mi flukonazol na grzybicę pochwy, ale tym razem nie mam możliwości wizyty i uzyskania recepty, bo jest na wakacjach za granicą. Czy ktoś z Was zna jakieś skuteczne zamienniki tego leku, które można kupić bez recepty? Może są jakieś preparaty, które działają równie dobrze, ale są dostępne w aptece od ręki?
@Cezarynka Miałam kiedyś podobny problem i zamiast flukonazolu sięgnęłam po preparaty z klotrimazolem, takie jak Canesten. Są dostępne bez recepty w formie globulek dopochwowych i kremu. Globulki stosuje się przez kilka dni, a krem można używać dodatkowo na zewnętrzne podrażnienia. U mnie efekty pojawiły się po dwóch dniach – swędzenie i pieczenie zmniejszyły się, a po tygodniu wszystko było w porządku. Canesten naprawdę mi pomógł, więc myślę, że warto spróbować, zwłaszcza w lżejszych przypadkach grzybicy
@Cezarynka W sytuacji, gdy nie możesz dostać flukonazolu, polecam Gynoxin z fentikonazolem. To lek dostępny bez recepty w formie kremu lub kapsułek dopochwowych. Używałam kapsułek dopochwowych przez trzy dni i zauważyłam poprawę już po pierwszej dawce – swędzenie i pieczenie zaczęły ustępować niemal od razu. Dodatkowo Gynoxin ma krótszy czas stosowania niż niektóre inne preparaty, co jest wygodne. Po zakończeniu kuracji zawsze dołączam probiotyki dopochwowe, żeby odbudować florę bakteryjną i uniknąć nawrotów.