Czy Forxiga obniża cukier?

Tak, Forxiga skutecznie obniża poziom cukru we krwi, działając na poziomie nerek, gdzie blokuje działanie białka zwanego kotransporterem sodowo-glukozowym 2 (SGLT2). SGLT2 jest odpowiedzialne za reabsorpcję glukozy z moczu z powrotem do krwi. Inhibicja tego procesu przez Forxiga prowadzi do zwiększonego wydalania glukozy i soli z moczem, co skutkuje obniżeniem poziomu glukozy we krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/forxiga/czy-forxiga-obniza-cukier/

Czy Forxiga obniża cukier tak realnie, że widać to w wynikach i na glukometrze, czy to bardziej takie „na papierze”? Lekarz mi przepisał przy cukrzycy typu 2, wcześniej brałam tylko metforminę, ale cukry dalej skakały. Trochę się stresuję nowym lekiem, bo naczytałam się o skutkach ubocznych. Jak to u Was wyglądało?

U mnie obniża i to całkiem konkretnie. Też mam cukrzycę typu 2, od kilku lat, zaczęło się niewinnie, a potem cukry na czczo po 160–180 i człowiek chodził wiecznie zmęczony. Metformina trochę pomagała, ale dalej było daleko do ideału. Lekarz dołożył Forxigę i powiem Ci, że po około 2–3 tygodniach zobaczyłam różnicę na glukometrze. Na czczo zaczęło mi schodzić do 110–120, po jedzeniu też nie było takich pików jak wcześniej.

Dodatkowo trochę schudłam, może 3 kilo w kilka miesięcy, bez jakiejś wielkiej diety. Więcej siusiam, to fakt, na początku chodziłam co chwilę do toalety i myślałam, że zwariuję. Miałam też jedną infekcję intymną, nie będę ukrywać, ale ogarnęłam temat i później już było ok.

HbA1c po 3 miesiącach spadła mi z 8,1 na 7,2, więc dla mnie to był sygnał, że lek działa. Wiadomo, każdy organizm inny, ale u mnie Forxiga realnie obniżyła cukier, a nie tylko „w teorii”.

Ja może trochę inaczej, bo mam cukrzycę i dodatkowo problemy z sercem. U mnie Forxiga była włączona bardziej „na serce”, ale przy okazji też wpłynęła na cukier. Nie miałam jakichś dramatycznych spadków, raczej stopniowo się stabilizowało. Z poziomów typu 150–170 zrobiło się bliżej 120–130.

Największa zmiana była taka, że przestałam mieć takie skoki jak wcześniej. Po obiedzie potrafiło mi wywalić 220, a teraz rzadko przekraczam 160. Czuję się też lżej, mniej opuchnięta, jakby organizm mniej zatrzymywał wodę.

Minus? Na początku zawroty głowy przy wstawaniu i suchość w ustach. Trzeba pić więcej wody, bo człowiek się łatwo odwadnia. Ale ogólnie – tak, Forxiga obniża cukier. Może nie jak insulina, że od razu spektakularnie, ale stabilnie i przewidywalnie. I dla mnie to jest najważniejsze.