Forxiga najczęściej stosuje się długoterminowo (miesiące lub lata), tak długo jak lek przynosi korzyści i jest dobrze tolerowany.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/forxiga/jak-dlugo-brac-forxiga/
Forxiga najczęściej stosuje się długoterminowo (miesiące lub lata), tak długo jak lek przynosi korzyści i jest dobrze tolerowany.
Ile właściwie bierzecie tego leku i jak długo się go stosuje? Lekarz przepisał mi jedną tabletkę dziennie i powiedział, że to leczenie raczej na dłużej, ale jakoś nie dopytałam dokładnie czy chodzi o kilka miesięcy czy raczej lata. Mam cukrzycę typu 2 i trochę też problemów z nerkami, więc trochę się stresuję nowymi lekami. Czy ktoś z Was bierze Forxigę dłuższy czas i może powiedzieć jak to wygląda w praktyce?
Ja biorę Forxigę już prawie rok i też zaczynałam z podobnymi wątpliwościami. Na początku myślałam, że to będzie jakiś lek „na chwilę”, żeby zbić cukier, a potem się odstawi. U mnie lekarz od razu powiedział, że to raczej leczenie na dłużej, bo ma pomagać nie tylko na cukier, ale też chronić serce i nerki.
Biorę jedną tabletkę dziennie, najczęściej rano przy śniadaniu. Pierwsze tygodnie były trochę dziwne, bo częściej chodziłam do toalety i byłam bardziej spragniona niż zwykle. Później organizm się przyzwyczaił i teraz praktycznie nie odczuwam żadnych skutków ubocznych.
Po kilku miesiącach zauważyłam, że cukry są bardziej stabilne. Wcześniej potrafiły mi skakać jak szalone, a teraz jest dużo spokojniej. Schudłam też kilka kilogramów, chociaż nie była to jakaś spektakularna zmiana.
Z tego co mówił mój lekarz, dopóki lek działa i nie ma problemów z tolerancją, to bierze się go normalnie dalej. Więc wygląda na to, że zostanę z Forxigą jeszcze długo.
U mnie historia trochę inna, bo Forxigę dostałam bardziej ze względu na nerki niż na cukier. Mam przewlekłą chorobę nerek i lekarz powiedział, że ten lek może spowolnić pogarszanie się wyników. Też biorę jedną tabletkę dziennie.
Na początku byłam sceptyczna, bo jak zaczęłam czytać internet to trochę się przestraszyłam skutków ubocznych. Ale w praktyce nie było tak źle. Najbardziej zauważalne było to, że częściej oddawałam mocz i musiałam więcej pić wody.
Z tego co wiem od znajomej, która też ma cukrzycę i bierze ten lek, wiele osób stosuje go latami. Ona bierze już trzeci rok i mówi, że jej diabetolog nie planuje odstawiać, dopóki wszystko jest w porządku.
Także z mojego doświadczenia wygląda to tak, że to raczej nie jest lek na krótki czas. Jeśli działa i wyniki się poprawiają albo przynajmniej nie pogarszają, to lekarze często zostawiają go na stałe.