Czym się rożni Hitaxa od Hitaxa Fast?

Hitaxa na receptę i bez recepty są identyczne pod względem składu, dawkowania i wyglądu, jednak lek bez recepty, taki jak Hitaxa Fast.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/hitaxa/czym-sie-rozni-hitaxa-od-hitaxa-fast

Stosowałam i zwykłą Hitaxę, i Hitaxę Fast, dlatego wrzucam zdjęcie obu opakowań, bo sama kiedyś się zastanawiałam, czy to jest jakaś większa różnica. U mnie obie wersje działały bardzo podobnie, bo to ta sama substancja — desloratadyna 5 mg. Brałam je głównie na alergię: katar, kichanie, swędzenie nosa i łzawiące oczy. Największy plus jest taki, że po tych tabletkach nie byłam tak zamulona jak po starszych lekach przeciwalergicznych.

Hitaxa Fast była dla mnie trochę wygodniejsza, bo tabletka szybko rozpada się w ustach i nie trzeba jej popijać. Dla mnie to dobre rozwiązanie, kiedy jestem poza domem albo po prostu chcę szybko wziąć lek. Zwykła Hitaxa też jest w porządku, ale miałam wrażenie, że Fast jest praktyczniejsza w użyciu. Co do działania — nie zauważyłam jakiejś ogromnej różnicy, bardziej chodziło o komfort przyjmowania.

Nie miałam po nich większych skutków ubocznych. Czasem lekkie zmęczenie, ale trudno mi powiedzieć, czy to od leku, czy po prostu od samej alergii, bo przy pyleniu i tak człowiek chodzi niewyspany i rozbity. Na plus na pewno to, że objawy alergii były u mnie dużo słabsze, szczególnie katar i ciągłe kichanie. Dla mnie Hitaxa i Hitaxa Fast to raczej podobne leki, tylko Fast jest wygodniejsza, jeśli ktoś nie chce popijać tabletki wodą.