Po jakim czasie zaczyna działać Hitaxa?

Hitaxa, zawierający substancję czynną desloratadynę, jest lekiem przeciwhistaminowym drugiej generacji stosowanym w celu łagodzenia objawów alergii. Po zażyciu leku, desloratadyna jest szybko wchłaniana przez organizm.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/hitaxa/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-hitaxa

Biorę Hitaxę 5 mg doraźnie przy alergii i u mnie sprawdza się całkiem dobrze, zwłaszcza przy kichaniu, swędzeniu nosa i takim wodnistym katarze. Wrzucam zdjęcie mojego opakowania, bo jak widać jest już mocno zużyte — pudełko trochę powyginane, przybrudzone, z wystającą ulotką, bo noszę je czasem w torbie albo trzymam pod ręką na parapecie i często do niego zaglądam, szczególnie w sezonie alergicznym.

U mnie Hitaxa nie działa tak, że po 10 minutach wszystko znika, ale po około godzinie zaczynam czuć różnicę. Najpierw mniej swędzi nos i oczy, później stopniowo zmniejsza się kichanie i katar. Najlepszy efekt mam po kilku godzinach, wtedy faktycznie czuję, że alergia jest bardziej „wyciszona”. Na noc też zdarzało mi się ją brać, bo nie usypia mnie mocno, chociaż wiadomo — każdy może reagować trochę inaczej.

Ogólnie moja opinia jest raczej pozytywna. To nie jest lek, który robi spektakularny efekt od razu, ale przy typowej alergii daje mi stabilną ulgę na większość dnia. Najbardziej doceniam to, że nie czuję po nim takiego ciężkiego zamulenia jak po starszych lekach na alergię. Przy bardzo mocnych objawach czasem nie wystarcza w 100%, ale przy lżejszym lub średnim nasileniu alergii u mnie daje radę.