Czy można brać Hitaxe 2 razy dziennie?

Hitaxę stosuje się raz dziennie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/hitaxa/czy-mozna-brac-hitaxe-2-razy-dziennie

Mam pytanie dotyczące Hitaxy. Zazwyczaj biorę jedną tabletkę dziennie na moje alergie, ale ostatnio objawy są tak dokuczliwe, że zastanawiam się, czy można ją brać dwa razy dziennie, żeby efekt był silniejszy? Nie chciałabym przesadzić, ale może ktoś z Was miał podobny problem i próbował zwiększać dawkę? Jakie były Wasze doświadczenia? Z góry dzięki za wszelkie porady!

@Pepe Miałam bardzo podobną sytuację kilka lat temu, kiedy alergia na kurz i sierść kotów była u mnie w pełnym rozkwicie. Brałam Hitaxę raz dziennie, tak jak zaleca ulotka, ale czasem wydawało mi się, że działanie leku pod koniec dnia słabnie, szczególnie gdy spędzałam czas w miejscach z dużą ilością alergenów.

Z tego, co wiem, Hitaxę zaleca się stosować raz dziennie, ponieważ substancja czynna – desloratadyna – działa przez 24 godziny i utrzymuje stałe stężenie w organizmie przy tej dawce. Przyjęcie drugiej tabletki w ciągu dnia może prowadzić do przedawkowania, a to może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne, takie jak suchość w ustach, bóle głowy czy przyspieszone tętno. Dlatego, kiedy miałam wrażenie, że lek nie wystarcza, zamiast podwajać dawkę, skontaktowałam się z moim alergologiem.

Lekarz zaproponował mi kilka rozwiązań: zmianę leku na inny przeciwhistaminowy, wprowadzenie dodatkowego leczenia, takiego jak sterydowy spray do nosa, albo zidentyfikowanie i unikanie największych źródeł alergenów. W moim przypadku pomogło wprowadzenie oczyszczacza powietrza do domu – zmniejszenie ekspozycji na alergeny razem z Hitaxą zadziałało świetnie.

Jeśli czujesz, że jedna tabletka dziennie to za mało, warto porozmawiać z lekarzem. Może trzeba dostosować leczenie albo dodać coś wspomagającego. Pamiętaj, że samodzielne zwiększanie dawki może nie tylko nie pomóc, ale i zaszkodzić.