Tak, większość inhibitorów pompy protonowej (IPP) zaleca się przyjmować na czczo, na około 30 minut przed pierwszym posiłkiem, aby zwiększyć ich skuteczność. Ten sposób przyjmowania leku zapewnia najlepsze warunki do aktywacji leku i maksymalizuje jego zdolność do hamowania wydzielania kwasu solnego w żołądku.
Mam pytanie do osób, które biorą IPP (np. omeprazol 20 mg). Czy to trzeba brać na czczo? I ile minut przed jedzeniem? Bo w ulotce niby coś jest napisane, ale wiadomo jak to bywa… Jedni mówią 15 minut, inni pół godziny, a jeszcze ktoś mi powiedział, że obojętne. Jak Wy to bierzecie w praktyce? Rano przed śniadaniem czy jak?
U mnie to wyglądało tak, że na początku brałam jak popadnie, serio Raz przed jedzeniem, raz po, czasem w trakcie śniadania, bo się spieszyłam do pracy. I szczerze? Efekt był taki sobie. Zgaga wracała, szczególnie po kawie.
Potem poczytałam trochę i zaczęłam brać IPP rano, tak około 30 minut przed śniadaniem. Wstaję, łykam tabletkę, ogarniam się, robię dzieciom kanapki i dopiero jem. I naprawdę różnica jest odczuwalna. Mniej piecze, mniej cofa, w nocy też spokojniej.
Mój mąż też bierze (ma refluks od lat) i on z kolei jak zapomni i weźmie po jedzeniu, to mówi, że działa słabiej. Więc z naszego doświadczenia – najlepiej te 30 minut przed. Na czczo, czyli zanim coś zjesz, ale nie trzeba jakiejś wielkiej filozofii, po prostu przed śniadaniem.
Ja biorę IPP już któryś rok, bo mam problem z wrzodami i nadkwaśnością. Lekarz mi powiedział jasno: „rano przed śniadaniem, najlepiej pół godziny wcześniej”. I tego się trzymam.
U mnie to wygląda tak, że budzik dzwoni, łykam tabletkę z wodą i jeszcze leżę chwilę w łóżku albo idę pod prysznic. Jem dopiero po jakimś czasie. Jak kiedyś wzięłam razem z jedzeniem, to miałam wrażenie, że brzuch dalej palił. Może to przypadek, ale ja już nie kombinuję.
Z tego co wiem (czytałam też w internecie), te leki najlepiej działają jak żołądek jeszcze nie pracuje na pełnych obrotach. Czyli zanim zacznie się trawienie. Dlatego mówi się o 20–30 minutach przed jedzeniem.
Ogólnie z moich obserwacji – regularność jest ważniejsza niż idealne co do minuty wyliczanie. Lepiej codziennie o tej samej porze przed śniadaniem niż raz tak, raz inaczej.