Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem IPP 20 (inhibitor pompy protonowej 20 mg, najczęściej omeprazol) w leczeniu refluksu, zgagi, zapalenia przełyku lub choroby wrzodowej? Czy zauważyliście wyraźne zmniejszenie pieczenia za mostkiem, cofania treści żołądkowej, bólu w nadbrzuszu albo poprawę komfortu po jedzeniu? Po jakim czasie od rozpoczęcia terapii pojawiła się poprawa – od razu czy dopiero po kilku dniach regularnego stosowania?
Czy podczas stosowania wystąpiły u Was działania niepożądane, takie jak bóle głowy, wzdęcia, biegunka lub zaparcia, nudności, uczucie pełności czy zmęczenie? A może przy dłuższym stosowaniu pojawiły się inne problemy, np. nawracające dolegliwości po odstawieniu leku (tzw. efekt odbicia – nasilona zgaga po przerwaniu terapii)?
Zalecone przez lekarza rodzinnego na przewlekły kaszel. Objawy: sporadyczny, ale prawie codzienny kaszel, często z odkrztuszaniem wydzieliny. Najczęściej pojawiał się po położeniu się do łóżka. Trwało to kilka miesięcy.
Nie miałem typowej zgagi – właściwie zdarzała się bardzo rzadko – więc byłem zaskoczony, że lekarz zasugerował IPP, czyli lek zmniejszający wydzielanie kwasu żołądkowego. Jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że po rozpoczęciu leczenia kaszel zmniejszył się o około 90%.
Okazuje się, że refluks nie zawsze daje klasyczne pieczenie za mostkiem, a może objawiać się właśnie przewlekłym kaszlem, szczególnie nasilonym w pozycji leżącej. U mnie efekt był naprawdę wyraźny.
Zero zgagi. A męczyłam się z tym latami… Brałam różne rzeczy kilka razy dziennie, żeby tylko jakoś przetrwać dzień. Teraz przy IPP już nie muszę sięgać po kolejne tabletki 2–3 razy dziennie jak wcześniej.
Naprawdę czuję ogromną różnicę – wreszcie nie mam tego pieczenia w przełyku i ciągłego uczucia kwaśności. Po latach walki z refluksem to dla mnie duża ulga.
Silny ból biodra, kolana, stopy i pleców totalnie rozwalił mi sen i codzienne funkcjonowanie. Naprawdę zaczęłam myśleć, że coś jest ze mną nie tak… Nie miałam żadnego urazu, więc skąd ten ból?
Zaczęłam podejrzewać, że to może mieć związek z IPP, które brałam. Zrobiłam własny „research”, czytałam komentarz za komentarzem i wiele osób opisywało bardzo podobne, wyniszczające bóle mięśni i stawów. Wtedy zapaliła mi się lampka, że to nie musi być przypadek.
Postanowiłam wprowadzić zmiany – zrzucić kilka kilogramów, jeść mniejsze porcje, nie jeść przed snem i ogólnie bardziej pilnować diety, żeby może nie musieć brać leku tak długo.
Mam wrażenie, że w wielu źródłach ten możliwy efekt uboczny jest bagatelizowany. A moim zdaniem powinien być wyraźniej zaznaczony – może nawet pogrubiony w ulotce – bo jeśli ktoś nagle zaczyna odczuwać dziwne bóle bez wyraźnej przyczyny, to dobrze, żeby wiedział, że to też może być jedna z możliwości.
Byłem regularnym dawcą krwi przez 40 lat i nagle okazało się, że mam za niski poziom hemoglobiny, żeby oddać krew. Okazało się, że brałem omeprazol (IPP) i prawdopodobnie to on obniżył mi hemoglobinę – wcześniej nie wiedziałem, że to może być jeden z możliwych skutków ubocznych.
Na próbę odstawiłem lek 3 dni przed planowanym oddaniem krwi i tym razem przeszedłem kwalifikację bez problemu. To było dla mnie spore zaskoczenie, bo przez lata nie miałem żadnych trudności jako dawca.
Od czasu do czasu miewam refluks i problemy żołądkowe i szczerze mówiąc, nie mogłem znaleźć żadnych leków bez recepty, które działałyby wystarczająco dobrze. U mnie IPP sprawdza się naprawdę bardzo dobrze – wyraźnie łagodzi objawy.
Mam wrażenie, że zaczyna działać mniej więcej po około pół godzinie. Daje mi ulgę i efekt utrzymuje się przez cały dzień.
Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej brać go wtedy, kiedy pojawiają się objawy. Nie trzeba przyjmować codziennie, żeby „się nagromadził” w organizmie. Dzięki temu – przynajmniej u mnie – nie pojawiły się żadne z działań niepożądanych, o których czasem piszą inni użytkownicy.