W przypadku Hitaxa, przyrost masy ciała nie jest typowym ani powszechnym działaniem niepożądanym. W rzadkich przypadkach pacjenci mogą doświadczyć zwiększenia apetytu, co teoretycznie może prowadzić do przyrostu masy ciała. Jednak taka sytuacja nie jest często zgłaszana jako skutek uboczny stosowania tego leku.
Cześć! Od jakiegoś czasu biorę Hitaxę na alergie i zauważyłam, że trochę przybrałam na wadze. Zaczęłam się zastanawiać, czy to może być związane z tym lekiem. Czy ktoś z Was też miał takie doświadczenia? Czy Hitaxa może powodować tycie, a może to zbieg okoliczności?
Sama brałam Hitaxę przez dwa sezony na alergie i waga ani drgnęła. Ale pamiętam, że kiedyś po innej kuracji antyhistaminowej, w której był starszy lek, zauważyłam większy apetyt, zwłaszcza na słodycze. Może to być kwestia indywidualna – każdy organizm reaguje inaczej. Zastanów się, czy ostatnio nie zmieniłaś czegoś w swojej diecie lub trybie życia? Czasami dodatkowy stres, zmęczenie czy nawet mniej ruchu mogą sprawić, że waga idzie w górę, a łatwo to zrzucić na lek.
Z drugiej strony, alergie i ich leczenie mogą wpływać na organizm w subtelny sposób. Na przykład, jeśli wcześniej miałaś objawy takie jak kichanie, katar czy problemy ze snem, mogłaś spalać więcej kalorii niż teraz, gdy czujesz się lepiej i masz więcej energii. To może dać złudzenie, że lek „powoduje” tycie, chociaż to bardziej efekt zmian w metabolizmie i aktywności.
Moim zdaniem, jeśli przyrost wagi jest niewielki i czujesz się dobrze, to raczej nie ma się czym martwić. Ale jeśli zauważasz, że waga rośnie szybko, warto to skonsultować z lekarzem, żeby upewnić się, że nie ma innych przyczyn. Daj znać, jak się czujesz na Hitaxie – zawsze ciekawie jest dowiedzieć się, jak u innych działa ten sam lek. Trzymaj się i powodzenia!