Czy lek Skudexa można stosować na ból zęba?

Tak, Skudexa może być stosowana na ból zęba, ale nie jest to pierwszy wybór leczenia bólu zęba. W przypadku bólu zęba zawsze należy skonsultować się z lekarzem lub dentystą, którzy mogą zalecić odpowiednie leczenie i zalecić stosowanie odpowiedniego leku przeciwbólowego w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/skudexa/czy-lek-skudexa-mozna-stosowac-na-bol-zeba

Niedawno miałam usunięty ząb mądrości i ból jest naprawdę uciążliwy. W aptece znalazłam Skudeksę, która została po mojej kontuzji kolana kilka miesięcy temu. Zastanawiam się, czy mogę bezpiecznie używać tego leku na ból zęba, czy lepiej poszukać czegoś innego? Czy ktoś z Was miał doświadczenie z używaniem Skudeksy w takiej sytuacji? Jakie były efekty i czy wystąpiły jakieś skutki uboczne?

@Wiki98 Kilka miesięcy temu miałem straszny ból związany z wyrzynającą się ósemką. Z tego co pamiętam, ból był na tyle intensywny, że żadne domowe sposoby już nie pomagały, a standardowe środki przeciwbólowe, takie jak ibuprofen czy paracetamol, działały tylko na chwilę.

Lekarz stomatolog przepisał mi wtedy Skudexę, ponieważ powiedział, że to jeden z mocniejszych leków przeciwbólowych, który dobrze radzi sobie z bólem o różnym pochodzeniu, w tym także z bólem zęba. Przyznam, że bałem się trochę, bo to lek o specyficznym działaniu – zawiera tramadol (opioid) i deksketoprofen, które w połączeniu mogą być dość silne.

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że Skudexa zadziałała niemal błyskawicznie. Po zażyciu tabletki ból ustąpił po około 20 minutach i mogłem wreszcie spokojnie zasnąć. Jednak nie chciałem jej stosować na dłuższą metę, bo w ulotce wyraźnie zaznaczone jest, że to lek raczej na krótkotrwałe użycie, i to w sytuacjach, gdy inne środki nie pomagają.