Czy Skudexa jest na kręgosłup?

Skudexa, czyli połączenie dexketoprofenu i tramadolu hydrochloridu, jest lekiem przeciwbólowym stosowanym w leczeniu umiarkowanego do silnego bólu, w tym bólu pourazowego, bólu pourazowego po zabiegu operacyjnym, bólu związanego z chorobami reumatycznymi, a także bólu związanego z chorobami nowotworowymi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/skudexa/czy-skudexa-jest-na-kregoslup

Ostatnio zmagam się z dość silnym bólem w okolicy lędźwiowej. Lekarz wspomniał mi o Skudeksie, ale nie sprecyzował zbyt dokładnie, czy to lek przeznaczony typowo na problemy z kręgosłupem, czy raczej działa ogólnie przeciwbólowo. Czy ktoś z Was korzystał ze Skudeksy w przypadku bólu pleców lub kręgosłupa i może podzielić się doświadczeniami? Czy faktycznie pomaga, czy lepiej szukać czegoś innego? Mam 2 opakowania otworzyłam jedno i czytałam ulotkę i trochę mam wątpliwości.

@Anielka Ja miałem dość podobną sytuację – parę lat temu dopadł mnie tak silny ból kręgosłupa, że nie mogłem normalnie schylić się, żeby zawiązać buty. Pracuję fizycznie, więc każda zła pozycja czy krzywe podniesienie ciężaru potrafią narobić mi niezłego bigosu w plecach. Lekarz przepisał mi wtedy właśnie Skudeksę. Nie mam pewności, czy można ją określać jako lek ‘na kręgosłup’ w dosłownym sensie, bo to raczej silne połączenie substancji przeciwbólowych, które działają na różnego typu bóle, w tym te związane ze stawami, mięśniami czy stanami zapalnymi. Ale w moim przypadku – kiedy brałem Skudeksę zgodnie z zaleceniami – ból rzeczywiście łagodniał i mogłem w miarę normalnie funkcjonować. Pamiętam, że w końcu przespałem pierwszą spokojną noc od dłuższego czasu, a przy mojej pracy to już coś.

Oczywiście, nie jest tak, że Skudexa sprawiła, że kręgosłup sam się naprawił. To raczej wsparcie w walce z bólem, coś, co pomaga normalnie funkcjonować, ale jednocześnie dobrze byłoby przy okazji zrobić coś, żeby przeciwdziałać źródłu problemu: może ćwiczenia wzmacniające mięśnie przykręgosłupowe, rozciąganie, a nawet zmiana pewnych nawyków ruchowych. U mnie dopiero połączenie sensownej rehabilitacji i doraźnego wsparcia farmakologicznego naprawdę przyniosło efekty. Z moich doświadczeń wynika, że Skudexa może pomóc w bólu kręgosłupa, ale trzeba to traktować jako jedno z narzędzi w całym zestawie metod radzenia sobie z tym problemem.

Aż tak źle to wygląda? Wrzucam zdjęcie z rezonansu, bo już sam nie wiem, czy panikuję, czy faktycznie coś jest na rzeczy. Ból kręgosłupa mam praktycznie od góry do dołu, ale najgorzej jest w odcinku lędźwiowym. Do tego rwa kulszowa trzyma mnie właściwie codziennie — nie ma dnia bez promieniowania, ciągnięcia w nodze i takiego bólu, że czasem nie wiadomo, czy stać, siedzieć czy leżeć. W nocy boli, w dzień boli, a najgorsze jest to, że człowiek nie może się normalnie zregenerować, bo sen też jest przerywany przez ból.

Na razie czekam na ortopedę i neurologa, ale terminy wiadomo jakie są. Doraźnie biorę Skudexę i muszę przyznać, że pomaga — po niej ból jest wyraźnie mniejszy i mogę jakoś funkcjonować. Tylko mam świadomość, że to raczej nie rozwiązuje problemu, tylko go wycisza. Jak lek działa, jest lepiej, ale jak puszcza, to znowu wraca lędźwiowy ból, ciągnięcie i ta rwa. Trochę mnie to martwi, bo nie chcę skończyć tylko na tabletkach przeciwbólowych bez konkretnej diagnozy, co dalej.

Najbardziej mnie zastanawia, czy przy takim obrazie z rezonansu i takich objawach Skudexa to normalny etap leczenia „na przeczekanie”, czy powinienem szybciej szukać neurochirurga/fizjoterapeuty, zamiast czekać spokojnie na wizyty. Nie mam dnia, żebym normalnie nie czuł pleców, a lędźwie potrafią dawać tak, że promieniuje do nogi i człowiek automatycznie zaczyna chodzić krzywo. Czy ktoś miał podobnie, że na zdjęciach „nie wyglądało tragicznie”, a ból był ogromny?

Nie ukrywam, że Skudexa ratuje mi teraz dzień, ale trochę się boję, że za bardzo przykrywa objawy. Z jednej strony dobrze, bo mogę wstać i coś zrobić, a z drugiej nie wiem, czy przez to nie przeciążam bardziej kręgosłupa, bo ból jest chwilowo mniejszy. Jak długo ktoś z Was brał Skudexę przy rwie kulszowej albo bólu lędźwi? Pomogła tylko doraźnie, czy po kilku dniach faktycznie stan się uspokoił?

Współczuję, bo rwa kulszowa potrafi człowieka wykończyć psychicznie i fizycznie. U mnie było podobnie — lędźwie, promieniowanie do nogi, ból w dzień i w nocy. Też brałam mocne przeciwbólowe i przez chwilę miałam wrażenie, że jest poprawa, ale to była tylko ulga na czas działania leku. Skudexa może pomóc przetrwać najgorsze godziny, ale jeśli po odpuszczeniu tabletki wszystko wraca, to moim zdaniem trzeba szukać przyczyny głębiej.

Ja finalnie trafiłam do neurochirurga dopiero po kilku lekarzach i dopiero wtedy ktoś potraktował sprawę poważnie. Nie mówię, że u Ciebie od razu operacja, bo po samym zdjęciu z telefonu nikt rozsądny tego nie oceni, ale przy codziennym bólu, rwie i problemach ze snem nie odpuszczałabym. Neurolog, ortopeda, a jeśli objawy są mocne i promieniują do nogi, to warto też skonsultować wynik z neurochirurgiem, nawet tylko po to, żeby wiedzieć, czy jest ucisk na nerw.

Ze Skudexą uważaj o tyle, że jak działa, człowiek łatwo zaczyna robić więcej niż powinien. Ja tak miałam — tabletka zadziałała, posprzątałam, pochodziłam więcej, a wieczorem płakałam z bólu. Przy takich lekach lepiej wykorzystać poprawę na spokojne funkcjonowanie, a nie nadrabianie wszystkiego naraz. I koniecznie dobry fizjoterapeuta, ale taki, który obejrzy rezonans, a nie zrobi standardowy masaż każdemu tak samo.

Patrząc na to zdjęcie, nie wygląda to jak jakaś totalna katastrofa, ale objawy są ważniejsze niż samo „ładne” albo „brzydkie” zdjęcie. Czasem rezonans wygląda umiarkowanie, a człowiek ma taki stan zapalny, napięcie mięśni, ucisk albo podrażnienie nerwu, że nie da się normalnie żyć. Rwa kulszowa nie zawsze musi wynikać tylko z wielkiej przepukliny — czasem dochodzi napięty mięsień gruszkowaty, biodro, miednica, ustawienie kości krzyżowej albo przeciążone mięśnie przykręgosłupowe.

Skudexa może Ci pomagać, bo jest mocnym lekiem przeciwbólowym, ale ona nie powie, skąd jest problem. Może tylko przyciszyć ból. Ja bym na Twoim miejscu nie opierał się tylko na lekach, bo potem łatwo wejść w schemat: boli — tabletka — chwilowa ulga — znowu boli. Dobry fizjoterapeuta z doświadczeniem w kręgosłupach i rwach może dużo wyłapać, zwłaszcza jeśli sprawdzi nie tylko lędźwie, ale też biodra, pośladek, zakres ruchu, napięcia i sposób chodzenia. Ale przy bólu w nocy i codziennej rwie też nie bagatelizowałbym sprawy. Dobrze, że czekasz na neurologa i ortopedę. Ja bym do tego dołożył konsultację wyniku rezonansu z kimś, kto faktycznie zajmuje się kręgosłupem, bo czasem jeden lekarz mówi „nic wielkiego”, a drugi od razu widzi, gdzie może być źródło bólu. Skudexa doraźnie okej, jeśli pomaga, ale równolegle szukałbym konkretnego planu: diagnoza, fizjo, ćwiczenia dobrane pod objawy i dopiero potem decyzja, co dalej