Czy Skudexa jest na kręgosłup?

Skudexa, czyli połączenie dexketoprofenu i tramadolu hydrochloridu, jest lekiem przeciwbólowym stosowanym w leczeniu umiarkowanego do silnego bólu, w tym bólu pourazowego, bólu pourazowego po zabiegu operacyjnym, bólu związanego z chorobami reumatycznymi, a także bólu związanego z chorobami nowotworowymi.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/skudexa/czy-skudexa-jest-na-kregoslup

Ostatnio zmagam się z dość silnym bólem w okolicy lędźwiowej. Lekarz wspomniał mi o Skudeksie, ale nie sprecyzował zbyt dokładnie, czy to lek przeznaczony typowo na problemy z kręgosłupem, czy raczej działa ogólnie przeciwbólowo. Czy ktoś z Was korzystał ze Skudeksy w przypadku bólu pleców lub kręgosłupa i może podzielić się doświadczeniami? Czy faktycznie pomaga, czy lepiej szukać czegoś innego?

@Anielka Ja miałem dość podobną sytuację – parę lat temu dopadł mnie tak silny ból kręgosłupa, że nie mogłem normalnie schylić się, żeby zawiązać buty. Pracuję fizycznie, więc każda zła pozycja czy krzywe podniesienie ciężaru potrafią narobić mi niezłego bigosu w plecach. Lekarz przepisał mi wtedy właśnie Skudeksę. Nie mam pewności, czy można ją określać jako lek ‘na kręgosłup’ w dosłownym sensie, bo to raczej silne połączenie substancji przeciwbólowych, które działają na różnego typu bóle, w tym te związane ze stawami, mięśniami czy stanami zapalnymi. Ale w moim przypadku – kiedy brałem Skudeksę zgodnie z zaleceniami – ból rzeczywiście łagodniał i mogłem w miarę normalnie funkcjonować. Pamiętam, że w końcu przespałem pierwszą spokojną noc od dłuższego czasu, a przy mojej pracy to już coś.

Oczywiście, nie jest tak, że Skudexa sprawiła, że kręgosłup sam się naprawił. To raczej wsparcie w walce z bólem, coś, co pomaga normalnie funkcjonować, ale jednocześnie dobrze byłoby przy okazji zrobić coś, żeby przeciwdziałać źródłu problemu: może ćwiczenia wzmacniające mięśnie przykręgosłupowe, rozciąganie, a nawet zmiana pewnych nawyków ruchowych. U mnie dopiero połączenie sensownej rehabilitacji i doraźnego wsparcia farmakologicznego naprawdę przyniosło efekty. Z moich doświadczeń wynika, że Skudexa może pomóc w bólu kręgosłupa, ale trzeba to traktować jako jedno z narzędzi w całym zestawie metod radzenia sobie z tym problemem.