Skudexa, czyli połączenie dexketoprofenu i tramadolu hydrochloridu, jest lekiem przeciwbólowym stosowanym w leczeniu umiarkowanego do silnego bólu, w tym bólu pourazowego, bólu pourazowego po zabiegu operacyjnym, bólu związanego z chorobami reumatycznymi, a także bólu związanego z chorobami nowotworowymi.
Niedawno zdiagnozowano u mnie rwę kulszową i lekarz zaproponował mi Skudeksę jako środek przeciwbólowy. Słyszałem o tym leku, ale nie jestem pewien, czy jest odpowiedni na mój rodzaj bólu. Czy ktoś z Was miał doświadczenie ze Skudeksą w leczeniu rwy kulszowej? Jakie były Wasze odczucia i efekty? Czy polecacie ten lek, czy może lepiej spróbować czegoś innego?
@Gryzelda Miałem podobny problem kilka lat temu, kiedy to uderzyłem się w kręgosłup podczas pracy fizycznej. Ból był tak intensywny, że nawet najmniejsze ruchy były nie do zniesienia.
Lekarz przepisał mi Skudeksę, bo chciał szybko złagodzić ból i zapobiec dalszemu pogarszaniu się mojego stanu. Na początku byłem trochę sceptyczny, bo słyszałem różne opinie o lekach zawierających tramadol, który jest jednym ze składników Skudeksy. Jednak zdecydowałem się spróbować, ponieważ ból był naprawdę dokuczliwy.
Pierwsze dni były trudne – musiałem nauczyć się, kiedy i jak przyjmować lek, aby nie przekroczyć zalecanej dawki. Skudeksa działała szybko, co było ogromną ulgą. Ból znacznie się zmniejszył, co pozwoliło mi na pewne ruchy i ćwiczenia rehabilitacyjne, które były kluczowe w moim powrocie do zdrowia. Dzięki temu mogłem stopniowo wracać do normalnych aktywności bez uczucia ciągłego dyskomfortu.
Oczywiście, jak każdy lek, Skudeksa miała swoje skutki uboczne. Doświadczyłem lekkich zawrotów głowy i senności, zwłaszcza na początku terapii