Hejka @Pociagowa Brałam Tritace przez ponad rok, więc trochę znam temat. Generalnie, Tritace (ramipryl) nie jest lekiem, który ma za zadanie bezpośrednio obniżać tętno – jego główne działanie to rozszerzanie naczyń krwionośnych i obniżanie ciśnienia krwi. Jednak w praktyce u niektórych osób, w tym u mnie, może wystąpić pośredni efekt w postaci spadku tętna.
Wygląda to mniej więcej tak: kiedy Tritace obniża ciśnienie krwi, serce nie musi pompować tak intensywnie, żeby dostarczyć krew do całego organizmu. W efekcie praca serca staje się bardziej efektywna, co czasami prowadzi do niewielkiego obniżenia tętna. U mnie zmiana była delikatna – tętno spadło z około 80-85 uderzeń na minutę do 70-75, co początkowo mnie zaskoczyło, bo nie spodziewałam się takiego efektu.
Lekarz mi wytłumaczył, że ten efekt nie jest bezpośredni i nie u każdego występuje. Są osoby, u których Tritace w ogóle nie wpływa na tętno, a jedynie stabilizuje ciśnienie. Warto też zwrócić uwagę, że inne czynniki, jak zmniejszenie stresu, lepszy sen czy regularna aktywność fizyczna, mogą wpłynąć na tętno w trakcie stosowania leków.
Ciekawostka – moja ciotka, która również bierze Tritace, nie zauważyła żadnych zmian w tętnie, mimo że jej ciśnienie znacznie się poprawiło. Każdy organizm reaguje inaczej, więc jeśli masz wątpliwości, warto to skonsultować z lekarzem.
Na koniec dodam jeszcze, że czasami obniżenie tętna może być efektem stosowania kilku leków jednocześnie. Ja na przykład brałam wtedy jeszcze beta-bloker (bisoprolol), który działa bezpośrednio na tętno. Może u Ciebie podobny efekt pojawia się w wyniku czegoś dodatkowego?
Obserwuj swój organizm, zapisuj pomiary ciśnienia i tętna, a w razie jakichkolwiek obaw porozmawiaj z lekarzem. Lepiej dmuchać na zimne, zwłaszcza jeśli zauważasz jakieś nietypowe objawy. Daj znać, jak u Ciebie sytuacja się rozwija!