Czy lek Tritace obniża tętno?

Tritace, jako inhibitor konwertazy angiotensyny (ACE), ma za zadanie głównie obniżać ciśnienie krwi, a nie bezpośrednio wpływać na tętno. Lek działa przez hamowanie produkcji angiotensyny II, co prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tritace/czy-lek-tritace-obniza-tetno

Mam pytanie dotyczące działania leku Tritace. Od niedawna biorę go na nadciśnienie, a zauważyłam, że moje tętno czasami wydaje się niższe niż wcześniej. Czy to możliwe, że Tritace wpływa na obniżenie tętna, czy może to jest efekt czegoś innego? Dodam, że wcześniej moje tętno było raczej wyższe, szczególnie w stresujących sytuacjach. Bardzo chętnie usłyszę Wasze doświadczenia!

Hejka @Pociagowa Brałam Tritace przez ponad rok, więc trochę znam temat. Generalnie, Tritace (ramipryl) nie jest lekiem, który ma za zadanie bezpośrednio obniżać tętno – jego główne działanie to rozszerzanie naczyń krwionośnych i obniżanie ciśnienia krwi. Jednak w praktyce u niektórych osób, w tym u mnie, może wystąpić pośredni efekt w postaci spadku tętna.

Wygląda to mniej więcej tak: kiedy Tritace obniża ciśnienie krwi, serce nie musi pompować tak intensywnie, żeby dostarczyć krew do całego organizmu. W efekcie praca serca staje się bardziej efektywna, co czasami prowadzi do niewielkiego obniżenia tętna. U mnie zmiana była delikatna – tętno spadło z około 80-85 uderzeń na minutę do 70-75, co początkowo mnie zaskoczyło, bo nie spodziewałam się takiego efektu.

Lekarz mi wytłumaczył, że ten efekt nie jest bezpośredni i nie u każdego występuje. Są osoby, u których Tritace w ogóle nie wpływa na tętno, a jedynie stabilizuje ciśnienie. Warto też zwrócić uwagę, że inne czynniki, jak zmniejszenie stresu, lepszy sen czy regularna aktywność fizyczna, mogą wpłynąć na tętno w trakcie stosowania leków.

Ciekawostka – moja ciotka, która również bierze Tritace, nie zauważyła żadnych zmian w tętnie, mimo że jej ciśnienie znacznie się poprawiło. Każdy organizm reaguje inaczej, więc jeśli masz wątpliwości, warto to skonsultować z lekarzem.

Na koniec dodam jeszcze, że czasami obniżenie tętna może być efektem stosowania kilku leków jednocześnie. Ja na przykład brałam wtedy jeszcze beta-bloker (bisoprolol), który działa bezpośrednio na tętno. Może u Ciebie podobny efekt pojawia się w wyniku czegoś dodatkowego?

Obserwuj swój organizm, zapisuj pomiary ciśnienia i tętna, a w razie jakichkolwiek obaw porozmawiaj z lekarzem. Lepiej dmuchać na zimne, zwłaszcza jeśli zauważasz jakieś nietypowe objawy. Daj znać, jak u Ciebie sytuacja się rozwija! :slight_smile: