Czy maść Triderm można stosować na miejsca intymne?

Stosowanie maści Triderm na miejsca intymne jest możliwe, ale tylko wtedy, gdy zostanie przepisane przez lekarza i z zachowaniem ostrożności.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/triderm/czy-masc-triderm-mozna-stosowac-na-miejsca-intymne

Dziewczyny, mam trochę krępujące pytanie, ale już naprawdę nie wiem, co robić. Od kilku tygodni męczę się ze świądem i pieczeniem w okolicach intymnych, głównie zewnętrznie — bardziej srom/wargi sromowe niż samo wnętrze. Na początku myślałam, że to zwykła grzybica, bo miałam też dziwną wydzielinę i swędzenie. Dostałam leczenie przeciwgrzybicze, ale poprawa była minimalna albo tylko chwilowa.

Najgorsze jest to, że przez to swędzenie zaczęłam się drapać, szczególnie w nocy, i teraz skóra jest jakby poraniona. Mam takie drobne ranki, piecze przy myciu, przy sikaniu też potrafi szczypać, a woda pod prysznicem dosłownie pali. Przez jakiś czas ratowałam się kremami przeciwświądowymi z apteki, ale mam wrażenie, że im dłużej używałam, tym bardziej skóra była podrażniona i jakby przestały działać.

Byłam u lekarza i dostałam Triderm do stosowania zewnętrznie, ale mam mieszane uczucia. Z jednej strony po pierwszym posmarowaniu miałam wrażenie, że trochę wycisza zaczerwienienie, ale świąd dalej wraca, czasem nawet mocniej. Wiem, że Triderm ma w składzie steryd, antybiotyk i coś przeciwgrzybiczego, więc trochę się boję, czy to w ogóle jest bezpieczne w okolicach intymnych. Nie chodzi mi o stosowanie do środka, tylko zewnętrznie na skórę, która jest zaczerwieniona, podrażniona i miejscami rozdrapana.

Czy któraś z Was miała przepisywany Triderm na okolice intymne? Jak szybko powinno być widać poprawę, jeśli to jest dobrze dobrane leczenie? Po ilu dniach powinno się stwierdzić, że to nie działa albo że problem jest gdzie indziej? Boję się też, że jeśli to nie jest grzybica, tylko np. bakteryjne zapalenie, liszaj, alergia na wkładki, podrażnienie po kremach, cytolityczna waginoza albo coś jeszcze innego, to smarowanie tak mocną maścią może tylko zamaskować objawy.

Czy lepiej cisnąć o wymaz/posiew i konkretne badania, zanim dalej będę się smarować? Miałyście sytuację, że niby była grzybica, a potem okazało się coś zupełnie innego? Każda rada mile widziana, bo przez ten świąd nie śpię normalnie, nie mogę nosić bielizny, a psychicznie mam już dość.

@pIZZ Miałam bardzo podobnie i powiem Ci jedno: przy takich objawach nie ciągnęłabym leczenia w ciemno. Triderm może chwilowo uspokoić skórę, bo ma steryd, ale jeśli przyczyna jest inna, to efekt będzie tylko pozorny. U mnie też było założenie, że grzybica, a potem wyszło, że problem był bardziej z podrażnieniem i zaburzoną florą niż z klasyczną infekcją drożdżakową.

Najważniejsze jest to, żeby zrobić wymaz, pH, ewentualnie badanie w kierunku grzybów, bakterii i innych przyczyn. Bez tego człowiek smaruje wszystko po kolei i skóra jest coraz bardziej zniszczona. Okolice intymne są bardzo delikatne, więc Triderm tylko zewnętrznie i krótko, jeśli już został przepisany, ale ja bym nie traktowała go jako rozwiązania na dłużej.

Na czas zaostrzenia u mnie najbardziej pomagały proste rzeczy: żadnych perfumowanych żeli, żadnych wkładek, luźna bawełniana bielizna albo bez bielizny w domu, chłodne okłady i coś ochronnego typu wazelina albo krem barierowy z tlenkiem cynku na zewnętrzną, podrażnioną skórę. Nie jako leczenie infekcji, tylko żeby skóra miała szansę się zamknąć i nie piekła od tarcia.

U mnie Triderm był przepisany na zewnętrzne podrażnienie, ale tylko na kilka dni i tylko bardzo cienko. Na początku też miałam wrażenie, że działa, bo zaczerwienienie trochę zeszło, ale świąd wracał. Dopiero potem wyszło, że ja sama sobie podtrzymywałam problem — ciągłe wkładki, kremy przeciwświądowe, drapanie, mycie kilka razy dziennie i skóra nie miała kiedy się odbudować.

Moim zdaniem, jeśli po kilku dniach nie ma wyraźnej poprawy albo jest więcej pieczenia, ranek czy świądu, to nie ma sensu dokładać Tridermu dalej. To nie jest zwykły krem łagodzący, tylko mocna maść. W takich miejscach steryd potrafi szybko wyciszyć objawy, ale też może podrażnić albo zamaskować coś, co powinno być inaczej leczone.

Zwróć uwagę na wkładki, podpaski, papier toaletowy, płyn do prania i żele do higieny. Ja miałam taką reakcję po wkładkach i dopóki je nosiłam, żadne leczenie nie dawało trwałego efektu. Skóra była jak poparzona, wszystko szczypało, a ja myślałam, że to ciągle infekcja.

Przy rankach, krwi, pieczeniu jak kwas i świądzie budzącym w nocy ja bym przede wszystkim chciała wykluczyć kilka rzeczy, a nie tylko smarować. To może być grzybica, ale może też być bakteryjna infekcja, opryszczka, liszaj twardzinowy, alergia kontaktowa, cytolityczna waginoza albo zwykły błędny krąg: swędzi → drapiesz → robią się rany → rany swędzą jeszcze bardziej. Wtedy kremy znieczulające i przeciwświądowe używane tygodniami też potrafią pogorszyć sprawę.

Triderm w okolicach intymnych to dla mnie coś, co ewentualnie ma sens tylko zewnętrznie, punktowo i krótko, gdy wiadomo, po co jest przepisany. Nie do pochwy, nie na śluzówkę, nie jako maść „na wszystko”. Jeśli masz otwarte ranki, to tym bardziej trzeba uważać, bo każdy mocniejszy preparat może szczypać i podrażniać.

Doraźnie, zanim dostaniesz konkretną diagnozę, ja bym odstawiła wszystko, co może drażnić: Vagisil/benzokainę, zapachowe płyny, wkładki, ciasne spodnie. Chłodny okład owinięty w materiał potrafi bardzo pomóc na świąd, a warstwa ochronna typu zwykła wazelina albo maść barierowa z cynkiem może zmniejszyć tarcie na zewnętrznych rankach. Ale kluczowo: przy takim nasileniu warto poprosić konkretnie o wymaz/posiew, bo bez tego można miesiącami leczyć „grzybicę”, której wcale nie ma.