Czy Triderm można stosować do nosa?

Triderm to lek na bazie kortykosteroidów, który przede wszystkim jest stosowany do leczenia stanów zapalnych, alergicznych lub swędzących skóry. Nie jest przeznaczony do stosowania wewnątrz nosa, ponieważ może prowadzić do podrażnienia lub zwiększać ryzyko infekcji.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/triderm/czy-triderm-mozna-stosowac-do-nosa

Cześć wszystkim,

Mam podrażnioną skórę wokół nosa i mój dermatolog przepisał mi maść Triderm. Zastanawiam się, czy mogę ją stosować bezpośrednio do nosa? Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Jakie były efekty i czy wystąpiły jakieś problemy? Będę wdzięczny za wszelkie rady!

@ZdrowaMama123 Ja też miałam podobny problem. Mój dermatolog zalecił mi używanie Tridermu na obszarze wokół nosa z powodu zapalenia skóry. Stosowałam maść bardzo cienko na zewnętrzną część nosa, unikając wprowadzania jej do wnętrza nozdrzy. Przez kilka dni zauważyłam znaczną poprawę – zmniejszyło się zaczerwienienie i swędzenie. Ważne jest, żeby nie stosować zbyt dużo maści i przestrzegać zaleceń lekarza dotyczących częstotliwości aplikacji. U mnie nie wystąpiły żadne problemy, ale warto monitorować reakcję skóry. Jeśli zauważysz podrażnienia lub inne niepokojące objawy, skontaktuj się z dermatologiem. Może też warto zapytać lekarza o alternatywne metody leczenia, jeśli masz wątpliwości co do stosowania Tridermu w tym miejscu.

O ile dobrze rozumiem, te maści stosuje się miejscowo. Jeśli więc problem dotyczy wnętrza nosa, zewnętrzne nakładanie nie przyniesie efektu.