Triderm nie jest zalecany jako pierwszy wybór w leczeniu trądziku, ponieważ jego składniki mają inne cele terapeutyczne niż te związane z trądzikiem. Składniki Triderm (gentamycyna, klotrimazol i betametazon) działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, ale nie są skierowane do leczenia trądziku.
Od kilku miesięcy zmagam się z nasilonym trądzikiem, który nie reaguje na standardowe kosmetyki i dostępne bez recepty preparaty. W końcu udało mi się umówić na wizytę do dermatologa, który przepisał mi maść Triderm. Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was miał doświadczenie ze stosowaniem Tridermu na trądzik? Jakie były efekty? Czy wystąpiły jakieś skutki uboczne? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
@TradzikowyKrzysiek Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem ze stosowaniem Tridermu na trądzik. Kilka miesięcy temu miałam podobny problem – trądzik, który nie chciał ustąpić mimo używania różnych produktów do pielęgnacji skóry. Moja dermatologka również przepisała mi Triderm, aby poradzić sobie z silnymi stanami zapalnymi.
Początkowo byłam trochę sceptyczna, bo słyszałam, że sterydy mogą powodować podrażnienia czy przerzedzenie skóry. Jednak postanowiłam spróbować, ponieważ moja skóra była naprawdę spora. Stosowałam maść zgodnie z zaleceniami – cienką warstwą na najbardziej problematyczne miejsca, dwa razy dziennie.
Już po kilku dniach zauważyłam znaczną redukcję zaczerwienień i obrzęków. Trądzik stał się mniej bolesny, a skóra mniej podrażniona. Po około dwóch tygodniach regularnego stosowania trądzik znacznie się zmniejszył, a skóra wyglądała na zdrowszą. Byłam bardzo zadowolona z efektów, ale jednocześnie zaczęłam odczuwać lekkie wysuszenie skóry w miejscach aplikacji. Postanowiłam wtedy wprowadzić delikatny krem nawilżający, co pomogło złagodzić ten efekt.
Najważniejsze było dla mnie, żeby nie przedłużać stosowania Tridermu dłużej niż zalecił lekarz. Zakończyłam terapię po dwóch tygodniach i przeszłam na inne, łagodniejsze metody leczenia trądziku, takie jak retinoidy i antybiotyki miejscowe. Dzięki temu utrzymałam efekty bez ryzyka związanych ze sterydami działań niepożądanych.
Moim zdaniem Triderm może być skuteczny w walce z nasilonym trądzikiem, zwłaszcza gdy inne metody zawiodły. Jednak bardzo ważne jest, aby stosować go pod ścisłą kontrolą dermatologa i nie nadużywać. Jeśli zdecydujesz się na jego użycie, pamiętaj o nawilżaniu skóry i monitorowaniu wszelkich zmian. Mam nadzieję, że moje doświadczenie będzie dla Ciebie pomocne!