Triderm może być stosowany na twarz, jeśli jest przepisany przez lekarza do leczenia konkretnego problemu skórnego. Jednak skóra na twarzy jest bardziej delikatna i wrażliwa, dlatego należy zachować ostrożność i ściśle przestrzegać zaleceń lekarza.
Mam pytanie dotyczące maści Triderm. Czy można ją stosować na twarz? Dermatolog przepisał mi ją na małe zmiany skórne na rękach, ale zauważyłam, że mam podobne zmiany na policzku i zastanawiam się, czy mogę jej użyć również tam. Boję się, że maść może być zbyt silna lub wywołać podrażnienia na delikatnej skórze twarzy. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z używaniem tej maści na twarzy? Jakie były efekty?
@Jerzy Mogę podzielić się swoim doświadczeniem, bo kiedyś również miałem podobny dylemat. Triderm to mocna maść.
W moim przypadku dermatolog przepisał Triderm na łokcie, gdzie miałem coś w rodzaju egzemy. Jednak pewnego razu, kiedy wyskoczyło mi coś podobnego na brodzie, postanowiłem samodzielnie spróbować. Nałożyłem cienką warstwę na noc. Rano skóra była wyraźnie mniej zaczerwieniona, ale jednocześnie trochę się wysuszyła i pojawiło się lekkie pieczenie. Uznałem, że to chyba nie najlepszy pomysł i skonsultowałem to z lekarzem.
Dowiedziałem się, że stosowanie Tridermu na twarz może być ryzykowne, bo kortykosteroidy w dłuższym użyciu mogą powodować ścieńczenie skóry, szczególnie w delikatnych miejscach, takich jak okolice oczu. Ponadto antybiotyk w maści może zaburzyć naturalną florę bakteryjną skóry. Dermatolog zalecił mi łagodniejsze kremy z kwasem azelainowym albo metronidazolem, które są lepsze na twarz.
Moja rada: skonsultuj się z lekarzem, zanim nałożysz tę maść na twarz. Jeśli zdecydujesz się ją wypróbować, to tylko punktowo i przez krótki czas. Z własnego doświadczenia wiem, że czasami lepiej postawić na coś delikatniejszego, żeby uniknąć długofalowych problemów. Triderm jest świetny, ale nie zawsze pasuje do każdego miejsca na skórze.