Czy Memotropil jest na pamięć?

Memotropil jest lekiem nootropowym, który należy do grupy piracetamów. Jest często przepisywany z zamiarem poprawy funkcji poznawczych, w tym pamięci, koncentracji i zdolności uczenia się.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/memotropil/czy-memotropil-jest-na-pamiec/

Hej, mam pytanie do osób, które brały Memotropil. Czy to faktycznie jest lek „na pamięć”? Mam ostatnio straszne problemy z zapamiętywaniem, rozkojarzenie, w pracy ciągle coś mi wylatuje z głowy, a do tego stres i niewyspanie. Czy ktoś brał Memotropil właśnie na pamięć i może powiedzieć, czy to w ogóle coś daje, czy tylko reklama?

Brałam Memotropil po długim okresie stresu, miałam wrażenie, że mózg mi nie wyrabia. Pierwsze dni zero efektu, już się wkurzałam, że znowu lek, który nic nie daje. Dopiero po jakichś dwóch tygodniach zauważyłam, że łatwiej mi się skupić, mniej rzeczy zapominałam, nie musiałam wszystkiego zapisywać na kartkach. Pamięć poprawiła się raczej „przy okazji”, bo głowa przestała być taka zamulona. Koleżanka brała go na zawroty i mówiła dokładnie to samo – jak mózg się ogarnął, to i pamięć była lepsza. Tak że dla mnie to bardziej lek na ogarnięcie głowy niż typowo na pamięć.

Nie było żadnego cudu, ale po miesiącu zauważyliśmy, że jest jakby bardziej kontaktowy, mniej się gubi w rozmowie i lepiej kojarzy. Też czytałam dużo opinii i ludzie piszą, że to nie jest tabletka „na naukę do egzaminu”, tylko raczej dla osób, którym pamięć siadła z przemęczenia, wieku albo po jakichś problemach zdrowotnych. U mnie samej, jak brałam krótko, to pamięć się nie poprawiła spektakularnie, ale głowa była spokojniejsza i łatwiej było się skupić. Tak że działa, ale trzeba mieć realne oczekiwania i dać mu czas.