Memotropil nie jest uznawany za lek psychotropowy, który wpływa na nastrój, emocje czy stan umysłu w sposób znaczący.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/memotropil/czy-lek-memotropil-jest-psychotropem/
Memotropil nie jest uznawany za lek psychotropowy, który wpływa na nastrój, emocje czy stan umysłu w sposób znaczący.
Biorę Memotropil na problemy z koncentracją i zawroty głowy, ale ktoś mi powiedział, że to „lek psychotropowy”. I teraz się zastanawiam, czy to prawda. Czy Memotropil to psychotrop? Czy działa na psychikę, zmienia nastrój albo uzależnia? Jakie macie doświadczenia?
Też się tego bałam na początku, bo jak tylko słyszę „na mózg”, to od razu człowiek myśli o psychotropach. Brałam Memotropil po długim stresie i przemęczeniu, głowa jak w watę. I powiem tak: zero wpływu na nastrój, żadnych jazd emocjonalnych, nie byłam ani otępiała, ani „na haju”. Po prostu po jakimś czasie lepiej mi się myślało, mniej zapominałam i tyle. Z tego co czytałam i co mówił neurolog, to to nie jest psychotrop, tylko taki lek, który wspiera pracę mózgu. Psychotrop kojarzy mi się z lekami na depresję czy lęki, a to zupełnie inna bajka. Ja brałam bez strachu i nic dziwnego się nie działo.
Ja też miałam wątpliwości, bo w rodzinie ktoś rzucił hasło „psychotropy” i już panika
Memotropil brał mój tata po udarze i absolutnie nie było żadnych zmian w zachowaniu, charakterze czy nastroju. Normalny jak był, tak był, tylko bardziej kontaktowy i mniej zagubiony. Sama potem brałam krótko na koncentrację i jedyne co zauważyłam, to że głowa była bardziej ogarnięta. Z tego co wiem, psychotropy działają na emocje i psychikę, a Memotropil raczej na sprawność mózgu. Więc moim zdaniem nazwa straszna, ale w praktyce to nie ma nic wspólnego z lekami psychiatrycznymi.