Długość stosowania Memotropilu zależy od wielu czynników, takich jak diagnoza, nasilenie objawów i ogólny stan zdrowia pacjenta.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/memotropil/jak-dlugo-mozna-stosowac-memotropil/
Długość stosowania Memotropilu zależy od wielu czynników, takich jak diagnoza, nasilenie objawów i ogólny stan zdrowia pacjenta.
Hej, mam pytanie do osób, które brały Memotropil. Jak długo można go w ogóle stosować? Biorę już któryś tydzień na zawroty głowy i takie zamulenie, jest trochę lepiej, ale zastanawiam się, czy to jest lek na chwilę, czy można go brać miesiącami. Jak to było u Was, ile czasu braliście i czy robiliście przerwy?
Ja brałam Memotropil przez jakieś dwa miesiące. Na początku bałam się, że to jakiś lek „na stałe”, a nie chciałam brać nic bez końca. U mnie problem był raczej po stresie i niewyspaniu, zawroty i problemy z koncentracją. Po około 3–4 tygodniach było już wyraźnie lepiej, a po dwóch miesiącach praktycznie normalnie funkcjonowałam. Odstawiłam stopniowo i nic się nie pogorszyło. Z tego co czytałam i co ludzie piszą, to jak to są takie przejściowe problemy, to raczej bierze się go czasowo, a nie latami. Koleżanka miała podobnie – brała parę miesięcy i koniec.
U mnie trochę inna historia, bo Memotropil brał mój tata po udarze. I tam to już nie było tak, że miesiąc i po sprawie. Brał go długo, z przerwami, i co jakiś czas była decyzja, czy dalej ma sens. Nie było żadnych skutków ubocznych, tylko trzeba było pilnować dawkowania. Sama też brałam Memotropil krótko na pamięć i koncentrację i neurolog powiedział, że jak nie ma efektu po jakimś czasie, to nie ma sensu ciągnąć w nieskończoność. Z moich obserwacji wynika, że wszystko zależy od powodu – jedni biorą kilka tygodni, inni dużo dłużej, ale zawsze raczej z oceną, czy nadal jest potrzebny.