Czy Momester i Pronasal to to samo?

Tak, Momester i Pronasal są dwoma różnymi markami leków, które zawierają tę samą substancję czynną – furoinian mometazonu. Obydwa są dostępne jako aerozole do nosa i są zazwyczaj stosowane w leczeniu objawów alergii, takich jak katar sienny.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/momester/czy-momester-i-pronasal-to-to-samo

Miałam okazję stosować oba i wrzucam zdjęcie opakowań, bo na nich najlepiej to widać. Zarówno Pronasal, jak i Momester mają furoinian mometazonu w dawce 50 mikrogramów na jedno rozpylenie, więc pod względem substancji czynnej i mocy są odpowiednikami.

U mnie działanie było praktycznie takie samo. Momester dostałam po prostu jako zamiennik Pronasal i nie zauważyłam, żeby któryś był wyraźnie mocniejszy albo działał szybciej. Różnicę czułam głównie w samym aplikatorze – jeden rozpylał trochę delikatniejszą mgiełkę.

Na zdjęciu Pronasal ma 140 dawek, a Momester 60, ale to oznacza tylko inną wielkość opakowania, a nie inną moc leku. Ważne też, żeby nie stosować ich razem, myśląc, że są to dwa różne preparaty. Jeden może zastąpić drugi, natomiast używanie obu jednocześnie oznaczałoby podwojenie dawki tego samego mometazonu.