Pronasal zawiesina, zawierająca furoinian mometazonu, należy do grupy glikokortykosteroidów, które są różne od sterydów anabolicznych stosowanych w dopingu. Glikokortykosteroidy, takie jak mometazon, mają właściwości przeciwzapalne i są stosowane w celu zmniejszenia objawów zapalenia błony śluzowej nosa.
Laryngolog przepisał mi wczoraj Pronasal, który jest sterydowym aerozolem do nosa. Mam go stosować przez 3 tygodnie, 2 razy dziennie po jednej dawce do każdej dziurki. W ulotce jest napisane, że nie można go stosować podczas karmienia, ale lekarz wiedział, że karmię piersią, i mimo to powiedział, że mogę go brać. Mój maluszek ma 4 miesiące i jest karmiony na żądanie, więc teraz nie wiem, czy mogę kontynuować leczenie, czy powinnam zrezygnować. Czy ktoś miał doświadczenie ze stosowaniem sterydów, takich jak Pronasal, podczas karmienia piersią? Będę wdzięczna za każdą radę!
To steryd do nosa, który ma kategorię bezpieczeństwa L3, więc można go stosować podczas karmienia piersią. Zwłaszcza że działa miejscowo i jego wchłanianie do krwiobiegu jest minimalne. Sama też go kiedyś używałam i było wszystko w porządku.
Mometazon, który jest składnikiem Pronasal, nie był szczegółowo badany u matek karmiących. Jednak jako kortykosteroid wchłania się w bardzo małych ilościach do krwi i mleka, a badania wskazują, że nie ma on żadnego negatywnego wpływu na dziecko karmione piersią.