Podawanie leku Clatra dwa razy dziennie nie jest standardową praktyką i nie jest zalecane zgodnie z wytycznymi dotyczącymi tego leku. Zalecana dawka Clatry dla dorosłych wynosi 20 mg raz dziennie. Ta dawka została ustalona na podstawie badań klinicznych i jest optymalna do kontroli objawów alergii przez całą dobę.
Czy ktoś stosował Clatrę dwa razy dziennie? Miałam przepisane 10 mg raz dziennie, ale po kilku godzinach objawy alergii wracają, zwłaszcza swędzenie i katar. Czy lekarz mógłby zwiększyć dawkę do dwóch tabletek dziennie? Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Jak sobie poradziliście?
Hej! Miałam podobny problem z Clatrą. Mój alergolog powiedział, że zazwyczaj stosuje się ją raz dziennie, bo działa przez 24 godziny, ale przy cięższych objawach rzeczywiście można rozważyć zwiększenie dawki – oczywiście tylko w porozumieniu z lekarzem. Ja miałam sytuację, że w okresie pylenia traw to swędzenie było nie do zniesienia, więc lekarz zmienił mi Clatrę na inny lek przeciwhistaminowy, który lepiej działał w moim przypadku.
Może warto zapytać lekarza o możliwość zmiany leku lub dołożenie czegoś, co działa bardziej miejscowo, np. sprayu do nosa albo kropli do oczu? U mnie kombinacja leków ogólnych i miejscowych sprawdziła się świetnie. Nie ryzykowałabym jednak zwiększania dawki na własną rękę – leki przeciwhistaminowe w dużych dawkach mogą powodować skutki uboczne, np. senność albo problemy z koncentracją. Daj znać, jak sobie poradzisz!