Czy może dawkować Clatrę 2 razy dziennie?

Podawanie leku Clatra dwa razy dziennie nie jest standardową praktyką i nie jest zalecane zgodnie z wytycznymi dotyczącymi tego leku. Zalecana dawka Clatry dla dorosłych wynosi 20 mg raz dziennie. Ta dawka została ustalona na podstawie badań klinicznych i jest optymalna do kontroli objawów alergii przez całą dobę.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/clatra/czy-moze-dawkowac-clatre-2-razy-dziennie

Czy ktoś stosował Clatrę dwa razy dziennie? Miałam przepisane 10 mg raz dziennie, ale po kilku godzinach objawy alergii wracają, zwłaszcza swędzenie i katar. Czy lekarz mógłby zwiększyć dawkę do dwóch tabletek dziennie? Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Jak sobie poradziliście?

Hej! Miałam podobny problem z Clatrą. Mój alergolog powiedział, że zazwyczaj stosuje się ją raz dziennie, bo działa przez 24 godziny, ale przy cięższych objawach rzeczywiście można rozważyć zwiększenie dawki – oczywiście tylko w porozumieniu z lekarzem. Ja miałam sytuację, że w okresie pylenia traw to swędzenie było nie do zniesienia, więc lekarz zmienił mi Clatrę na inny lek przeciwhistaminowy, który lepiej działał w moim przypadku.

Może warto zapytać lekarza o możliwość zmiany leku lub dołożenie czegoś, co działa bardziej miejscowo, np. sprayu do nosa albo kropli do oczu? U mnie kombinacja leków ogólnych i miejscowych sprawdziła się świetnie. Nie ryzykowałabym jednak zwiększania dawki na własną rękę – leki przeciwhistaminowe w dużych dawkach mogą powodować skutki uboczne, np. senność albo problemy z koncentracją. Daj znać, jak sobie poradzisz! :blush: