Czy można karmić piersią po fluconazole?

Tak, karmienie piersią po przyjęciu pojedynczej dawki leku Fluconazole jest możliwe.

Niektórzy lekarze mogą zalecić przerwanie karmienia na okres od 2 do 4 godzin po przyjęciu leku, aby zminimalizować ryzyko przedostania się leku do mleka matki. Jednak w wielu przypadkach karmienie piersią można kontynuować po przyjęciu pojedynczej dawki leku. Zalecana jest jednak konsultacja z lekarzem w celu ustalenia, czy przerwanie karmienia na okres czasu jest konieczne.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/fluconazole/czy-mozna-karmic-piersia-po-fluconazole

Kilka tygodni temu zdiagnozowano u mnie grzybicę pochwy i lekarz przepisał mi flukonazol. Jestem w ciąży i obecnie karmię piersią mojego 4-miesięcznego synka. Bardzo martwię się, czy przyjmowanie tego leku wpłynie na jego zdrowie. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Jakie były Wasze decyzje i jakie efekty zauważyliście u dzieci?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje i wsparcie!

@Renia Miałam infekcję grzybiczą po porodzie i też miałam sporo obaw, bo karmiłam piersią. Zanim wzięłam flukonazol, sprawdzałam ulotkę i dopytywałam o to, jak wygląda kwestia karmienia. Dorzucam zrzut z ulotki, bo tam jest to dość jasno opisane — przy pojedynczej dawce 150 mg można kontynuować karmienie piersią, natomiast przy dawkach powtarzanych sytuacja wygląda już inaczej.

U mnie chodziło właśnie o pojedynczą dawkę, więc zdecydowałam się nie przerywać karmienia. Wiedziałam, że flukonazol może przenikać do mleka, ale przy takiej jednorazowej dawce ekspozycja dziecka jest ograniczona. Obserwowałam synka przez kolejne dni, głównie pod kątem brzuszka, biegunki, rozdrażnienia, senności albo jakichś zmian w zachowaniu, ale nic niepokojącego się nie działo.

Na tym zrzucie z ulotki widać też ważną rzecz — jest rozróżnienie między jednorazowym przyjęciem 150 mg a dłuższym lub powtarzanym leczeniem flukonazolem. To moim zdaniem robi dużą różnicę, bo wiele osób wrzuca wszystko do jednego worka i od razu straszy odstawianiem karmienia, a w ulotce jest napisane konkretnie, że po pojedynczej dawce karmienie można kontynuować.

U mnie leczenie pomogło, a karmienia nie przerywałam. Mały czuł się normalnie, jadł normalnie i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych. Wiadomo, że każda sytuacja może być inna, zwłaszcza jeśli ktoś ma dostać kilka dawek albo dłuższą kurację, ale przy jednej kapsułce 150 mg wygląda to inaczej niż przy regularnym przyjmowaniu leku przez kilka dni.