Tak, karmienie piersią po przyjęciu pojedynczej dawki leku Fluconazole jest możliwe.
Niektórzy lekarze mogą zalecić przerwanie karmienia na okres od 2 do 4 godzin po przyjęciu leku, aby zminimalizować ryzyko przedostania się leku do mleka matki. Jednak w wielu przypadkach karmienie piersią można kontynuować po przyjęciu pojedynczej dawki leku. Zalecana jest jednak konsultacja z lekarzem w celu ustalenia, czy przerwanie karmienia na okres czasu jest konieczne.
Kilka tygodni temu zdiagnozowano u mnie grzybicę pochwy i lekarz przepisał mi flukonazol. Jestem w ciąży i obecnie karmię piersią mojego 4-miesięcznego synka. Bardzo martwię się, czy przyjmowanie tego leku wpłynie na jego zdrowie. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Jakie były Wasze decyzje i jakie efekty zauważyliście u dzieci?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje i wsparcie!
@Renia Miałam infekcję grzybiczą po porodzie i konsultowałam się z moim ginekologiem oraz pediatrą, zanim zdecydowałam się na leczenie.
Lekarz poinformował mnie, że flukonazol przechodzi do mleka matki, ale w bardzo niewielkich ilościach, które są zazwyczaj bezpieczne dla dziecka. Mój pediatra również powiedział, że nie zauważyliśmy żadnych negatywnych efektów u mojego synka podczas całego okresu leczenia. Oczywiście, obserwowałam go uważnie pod kątem ewentualnych reakcji, takich jak zmiany w zachowaniu czy problemy żołądkowe, ale wszystko było w porządku.
Zdecydowałam się kontynuować karmienie piersią, ponieważ korzyści dla dziecka zdecydowanie przewyższały potencjalne ryzyko. Dodatkowo, stosowałam flukonazol tylko raz, co również minimalizowało ekspozycję.
Warto również pamiętać, że leczenie infekcji grzybiczej jest ważne dla zdrowia matki, a zdrowa mama to szczęśliwe dziecko. Oczywiście, każda sytuacja jest inna, więc najlepiej skonsultować się bezpośrednio z lekarzem, który zna Twoją historię zdrowia i może doradzić najbardziej odpowiednie rozwiązanie.