Standardowa dawka flukonazolu w leczeniu niepowikłanej grzybicy pochwy to jednorazowe przyjęcie 150 mg doustnie.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/fluconazole/jaka-dawka-flukonazolu-na-grzybice-pochwy
Standardowa dawka flukonazolu w leczeniu niepowikłanej grzybicy pochwy to jednorazowe przyjęcie 150 mg doustnie.
Mam pytanie o dawkowanie flukonazolu w przypadku grzybicy pochwy. Lekarz przepisał mi jedną tabletkę 150 mg, ale zastanawiam się, czy to na pewno wystarczy. Czy ktoś z Was miał doświadczenia z takim leczeniem? Jak szybko widzieliście efekty i czy musieliście powtarzać dawkę? Z góry dziękuję za każdą wskazówkę!
Mogę podzielić się swoją historią, bo miałam podobny problem kilka miesięcy temu. Lekarz też przepisał mi jednorazową dawkę 150 mg flukonazolu i muszę przyznać, że na początku byłam sceptyczna – wydawało mi się, że jedna tabletka to za mało, żeby poradzić sobie z infekcją. Ale w moim przypadku rzeczywiście zadziałała. Już po dwóch dniach poczułam wyraźną ulgę, a po tygodniu wszystkie objawy praktycznie zniknęły.
Natomiast wiem, że to nie zawsze wygląda tak różowo. Moja koleżanka miała bardziej zaawansowaną infekcję i lekarz zalecił jej dodatkową dawkę po trzech dniach. U niej poprawa była trochę wolniejsza, ale ostatecznie udało się wyleczyć infekcję bez powikłań.