Czy można pić alkohol przy Curacne?

Kwestia spożywania alkoholu podczas stosowania leku Curacne jest dość złożona i wymaga ostrożności. Izotretynoina, substancja czynna w Curacne, jest metabolizowana przez wątrobę, podobnie jak alkohol. W związku z tym, jednoczesne spożywanie alkoholu i stosowanie izotretynoiny może powodować dodatkowe obciążenie dla wątroby.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/curacne/czy-mozna-pic-alkohol-przy-curacne/

Hej! Mam pytanie do osób, które brały Curacne albo biorą teraz. Czy można pić alkohol w trakcie kuracji? Chodzi mi raczej o sporadyczne sytuacje, typu jedno piwko na grillu albo kieliszek wina na urodzinach. Czy coś się wtedy dzieje z wątrobą? Lekarz niby mówił, żeby nie przesadzać, ale nie do końca to rozwinął… Będę wdzięczna za odpowiedzi – najlepiej od osób, które same przez to przechodziły. :slight_smile:

Brałam Curacne 2 lata temu i pamiętam, że też miałam ten dylemat. Miałam wtedy wesele kuzynki i normalnie nie piję dużo, ale wtedy wiadomo – lampka wina, potem szampan do toastu… Stresowałam się, ale powiem Ci szczerze: nic się nie stało. Zrobiłam przed i po imprezie badania krwi i próby wątrobowe miałam w normie. ALE – i to duże ale – ja wcześniej nie miałam żadnych problemów z wątrobą i nie brałam innych leków. Kurację miałam rozpisaną na 6 miesięcy, więc pilnowałam się ogólnie, ale z okazji jakiegoś ważnego wydarzenia wypiłam symbolicznie i nie było dramatu.

Z drugiej strony, moja koleżanka z pracy miała gorsze wyniki wątrobowe już po pierwszym miesiącu kuracji i lekarz jej ZABRONIŁ absolutnie pić cokolwiek. Tak więc to bardzo indywidualna sprawa. Najlepiej zrób sobie badania (ALT, AST, ALP) i zobacz, co się dzieje u Ciebie. Jedno piwko raczej Ci nie rozwali organizmu, ale jak planujesz regularne imprezowanie, to bym się jednak wstrzymała. Curacne to naprawdę ciężki lek, nie warto ryzykować, żeby potem żałować.