Nie ma bezpośrednich przeciwwskazań dotyczących spożywania alkoholu podczas leczenia Chronadą. Jednakże, warto pamiętać, że spożywanie alkoholu może wpływać na ogólne zdrowie pacjenta, zwłaszcza na funkcjonowanie wątroby, układu nerwowego i układu krążenia.
Hej wszystkim! Mam pytanie do osób, które biorą Chronadę. Czy można przy tym pić alkohol? W sensie, czy to się jakoś gryzie, czy po prostu lepiej uważać? Mam okazję iść na urodziny i zastanawiam się, czy mogę wypić kilka drinków, czy raczej odpuścić. Jakieś doświadczenia? Dzięki z góry!
Słuchaj, ja biorę Chronadę już trzeci miesiąc i powiem Ci tak – raz wypiłam dwa kieliszki wina na rodzinnej imprezie i nic mi się nie działo. Ale kiedyś przesadziłam i wypiłam więcej – skończyło się na bólu żołądka i jakiejś dziwnej zgadze, której wcześniej nigdy nie miałam. Nie wiem, czy to wina samego leku czy po prostu zbieg okoliczności, ale od tego czasu już nie ryzykuję. Jak masz wypić jednego drinka, to pewnie nic się nie stanie, ale większe ilości to bym sobie darowała. Lepiej się dobrze bawić na imprezie niż potem umierać w domu.
A ja tam normalnie piję i nic mi nie jest! No może nie codziennie, ale na weselu u kuzynki piłam, na grillu u znajomych piłam i jakoś żyję. Wiadomo, że nie zaleję się jak świnia, bo wtedy to nawet zdrowy człowiek się źle poczuje. Myślę, że jak nie masz jakichś problemów z żołądkiem, to spokojnie możesz się napić, ale na pewno nie przesadzaj. Jak masz wrażliwy żołądek, to może Cię podrażnić, ale to już kwestia indywidualna. A swoją drogą, ten lek działa u Ciebie? Bo u mnie niby lepiej, ale dalej mi strzyka w kolanie jak idę po schodach…
Słuchaj, mój brat cioteczny brał coś podobnego do Chronady, bo też miał problemy ze stawami. No i raz poszedł na imieniny do wujka, popił wódeczki, a potem tak go brzuch bolał, że myślał, że to wyrostek! A lekarz mu powiedział, że to się mogło źle zgrać z tymi tabletkami i mu podrażniło żołądek. Teraz nie pije wcale, a stawy i tak go bolą. Więc ja bym uważała. Coś tam pewnie można, ale po co ryzykować? Jak masz ważne wydarzenie, to może sprawdź wcześniej, jak reagujesz, a nie od razu na imprezie. Lepiej dmuchać na zimne niż potem leżeć zwiniętym w kłębek i przeklinać wszystko.
A co to za pytanie, czy można pić? W Polsce to chyba każdy lek się testuje z alkoholem i jakoś żyjemy. Ja biorę Chronadę od jakiegoś czasu, bo już kolana mi się sypią, i jak mam okazję wypić piwo do meczu czy winko do kolacji, to sobie nie odmawiam. Może jak ktoś ma wrażliwy żołądek, to powinien uważać, ale ja nie miałam żadnych problemów. Oczywiście, nie piję wiadra wódki, tylko normalnie, z umiarem. Zresztą, jak ktoś ma rozwalony żołądek od alkoholu, to pewnie i bez leku by mu było źle. Także jak masz ochotę na jednego drinka, to się nie stresuj, ale jak planujesz ostre picie, to już inna bajka.