Pijąc alkohol podczas stosowania Amlopinu, ryzykujesz różne niepożądane efekty. Alkohol samoistnie obniża ciśnienie tętnicze i może wzmocnić to działanie leku, co skutkuje ryzykiem nadmiernego spadku ciśnienia, zwłaszcza przy wstawaniu ze siedzenia lub leżenia.
Biorę Amlopin na ciśnienie (5 mg) i zastanawiam się, czy można pić alkohol. Nie mówię o żadnym balowaniu, tylko wiecie – lampka wina do kolacji, urodziny u kogoś w rodzinie, kieliszek nalewki u cioci. Trochę się boję, bo ciśnienie już mam w normie i nie chciałabym się gdzieś przewrócić.
U mnie temat przerobiony, bo też się bałam jak diabli. Biorę Amlopin już drugi rok i powiem tak – wszystko zależy od ilości. Jak wypiłam kieliszek wina albo jedno piwo, to nic się nie działo, normalnie funkcjonowałam. Ale raz na weselu dałam się namówić na kilka drinków i wtedy już było gorzej – kręciło mi się w głowie, nogi jak z waty, musiałam usiąść. Od tamtej pory wiem, że przy tym leku alkohol „wchodzi” mocniej. Moja mama też bierze Amlopin i mówi dokładnie to samo – symbolicznie okej, ale przesada od razu się odbija. Tak że da się wypić, tylko z głową.
Amlopin działa spokojnie, ale alkohol potrafi to jego działanie podkręcić. U mnie jedno piwo było okej, ale już przy dwóch czułam się taka jakaś słaba, jakby ciśnienie spadło za bardzo. Koleżanka z pracy mówiła, że po winie miała zawroty głowy i musiała się położyć. Z drugiej strony mój mąż (też Amlopin) wypije czasem kieliszek do obiadu i zero problemu.