Tak, można przedawkować Nebbud, chociaż ryzyko przedawkowania jest stosunkowo niskie, ponieważ jest to lek wziewny. Niemniej jednak, przedawkowanie Nebbud może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych. Przedawkowanie może wystąpić, gdy pacjent stosuje lek częściej lub w większych dawkach niż zalecone przez lekarza.
Hej wszystkim, mam pytanie, bo trochę mnie to męczy i boję się, że coś źle zrobiłam. Czy można przedawkować Nebbud? Podawałam synkowi, bo lekarz przepisał na kaszel i duszności, ale w stresie chyba podałam dawkę ciut większą, niż zalecił. Czy to groźne? Co robić? Ktoś miał podobnie?
Powiem Ci szczerze @Katisia , że ja też kiedyś byłam w takiej sytuacji. Moja młoda miała problemy z oskrzelami, ciągle te nebulizacje, syropki, no dramat. I raz, jak to człowiek po pracy, zmęczona jak pies, źle odmierzyłam dawkę Nebbudu do nebulizatora. Miał być 1 ml, a ja wlałam prawie 2 ml. Kapnęłam się dopiero, jak już córka skończyła inhalację.
Panika, bo przecież to steryd, a człowiek się nasłucha, że sterydy to zło wcielone, że szkodzą, że dzieci będą chorowite czy coś. Zadzwoniłam do przychodni, a tam pani doktor mówi, żebym się uspokoiła, bo jednorazowe zwiększenie dawki raczej nic nie zrobi. Podobno Nebbud działa miejscowo, więc nie wpłynie od razu na cały organizm. No ale mówiła, żeby pilnować dawkowania, bo jak się to zdarza regularnie, to może być problem.
U mnie się skończyło na strachu. Mała normalnie spała, nic jej nie było. Ja za to pół nocy nie spałam, czytając fora i ulotki. Powiem Ci tak – jeśli to była jednorazowa wpadka, to raczej się nic nie stanie, ale dla spokoju ducha lepiej skontaktować się z lekarzem albo infolinią medyczną. A na przyszłość – ja sobie kupiłam te strzykawki z apteki do dokładnego odmierzania, bo one są precyzyjne i nie ma szans na pomyłkę. Polecam, bo serio stres nie jest tego wart.
Trzymaj się i nie martw się na zapas! Każda z nas coś kiedyś zawaliła, takie życie.