Czy Nebbud można podawać na noc?

Tak, Nebbud można podawać na noc, ale czas podawania leku zależy od zaleceń lekarza oraz indywidualnych potrzeb pacjenta.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/nebbud/czy-nebbud-mozna-podawac-na-noc

Mam pytanie dotyczące podawania Nebbudu mojemu 3-letniemu synkowi. Lekarz zalecił inhalacje dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Zastanawiam się, czy podawanie Nebbudu tuż przed snem jest w porządku? Czy ktoś z Was ma doświadczenia z podawaniem tego leku na noc? Będę wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki!

Podobnie było z moją córeczką, kiedy miała 4 lata. Lekarz również zalecił nam Nebbud dwa razy dziennie. Początkowo podawałam jej wieczorną dawkę tuż przed snem, ale zauważyłam, że po inhalacji miała lekki kaszel, który utrudniał jej zasypianie.

Porozmawiałam z naszą pediatrą i zasugerowała, żeby wieczorną inhalację robić trochę wcześniej, na przykład godzinę przed planowanym pójściem spać. To pozwoliło na ewentualne odkaszlnięcie i uspokojenie się przed snem. U nas to rozwiązanie sprawdziło się świetnie – córeczka spała spokojniej, a ja byłam spokojniejsza o jej zdrowie.

Pamiętam też rozmowę z sąsiadką, której syn miał podobne problemy. Ona z kolei podawała Nebbud bezpośrednio przed snem i nie zauważyła żadnych problemów. Myślę, że to naprawdę zależy od dziecka.

Ważne jest, żeby obserwować reakcję malucha i dostosować porę podawania leku do jego potrzeb. Jeśli zauważysz, że synek kaszle po inhalacji, spróbuj podać lek trochę wcześniej. A jeśli wszystko jest w porządku, to kontynuuj zgodnie z zaleceniami lekarza.

Pamiętaj też o dokładnym myciu buzi i płukaniu ust po inhalacji, żeby uniknąć ewentualnych pleśniawek.