Tak, Nebbud można podawać na noc, ale czas podawania leku zależy od zaleceń lekarza oraz indywidualnych potrzeb pacjenta.
Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/nebbud/czy-nebbud-mozna-podawac-na-noc
Tak, Nebbud można podawać na noc, ale czas podawania leku zależy od zaleceń lekarza oraz indywidualnych potrzeb pacjenta.
Mam pytanie dotyczące podawania Nebbudu mojemu 3-letniemu synkowi. Lekarz zalecił inhalacje dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Zastanawiam się, czy podawanie Nebbudu tuż przed snem jest w porządku? Czy ktoś z Was ma doświadczenia z podawaniem tego leku na noc? Będę wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki!
Podobnie było z moją córeczką, kiedy miała 4 lata. Lekarz również zalecił nam Nebbud dwa razy dziennie. Początkowo podawałam jej wieczorną dawkę tuż przed snem, ale zauważyłam, że po inhalacji miała lekki kaszel, który utrudniał jej zasypianie.
Porozmawiałam z naszą pediatrą i zasugerowała, żeby wieczorną inhalację robić trochę wcześniej, na przykład godzinę przed planowanym pójściem spać. To pozwoliło na ewentualne odkaszlnięcie i uspokojenie się przed snem. U nas to rozwiązanie sprawdziło się świetnie – córeczka spała spokojniej, a ja byłam spokojniejsza o jej zdrowie.
Pamiętam też rozmowę z sąsiadką, której syn miał podobne problemy. Ona z kolei podawała Nebbud bezpośrednio przed snem i nie zauważyła żadnych problemów. Myślę, że to naprawdę zależy od dziecka.
Ważne jest, żeby obserwować reakcję malucha i dostosować porę podawania leku do jego potrzeb. Jeśli zauważysz, że synek kaszle po inhalacji, spróbuj podać lek trochę wcześniej. A jeśli wszystko jest w porządku, to kontynuuj zgodnie z zaleceniami lekarza.
Pamiętaj też o dokładnym myciu buzi i płukaniu ust po inhalacji, żeby uniknąć ewentualnych pleśniawek.